ECONOMIC

Ministerul Finanţelor a lansat un portal web unde cetăţenii şi experţii pot vedea unde şi câţi bani publici sunt alocaţi

post-img

Ministerul Finanţelor al Republicii Moldova şi Centrul de Tehnologii Informaţionale în Finanţe, cu susţinerea Corpului de Voluntariat pentru Servicii Financiare (FSVC) şi a Agenţiei Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID), au lansat astăzi un portal web de transparenţă bugetară (buget.mf.gov.md). 

Ministrul Finanţelor Natalia Gavriliţa a declarat că scopul portalului este aliniat cu principiul transparenţei care îi ghidează activitatea sa la minister.
“Transparenţa este unul dintre principiile de bază ale guvernului nostru, iar acest portal este un pas înainte pentru a contribui la înţelegerea şi monitorizarea felului în care este colectat şi cheltuit banul public. Încurajez cetăţenii să urmărească unde şi câţi bani publici sunt alocaţi, iar experţii economici să utilizeze portalul pentru a realiza analize riguroase”, a spus ministrul Finanţelor.

La rândul său, Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova, Dereck J. Hogan a menţionat că respectivul portal va permite societăţii civile să participe la monitorizarea bugetului.

“Orice cetăţean din Moldova poate să acceseze portalul bugetar pentru a afla informaţii fiscale despre instituţiile guvernamentale centrale şi locale. Plătitorii de impozite vor putea vedea cum sunt cheltuiţi banii lor. Economiştii, mediul academic, şi experţii din organizaţiile think-tank vor avea acces la o resursă valoroasă de cercetare. Jurnaliştii vor avea la îndemâna lor informaţie din prima sursă. Societatea civilă va fi mai bine dotată să promoveze participarea civică în procesul bugetar”, a declarat Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova, Dereck J. Hogan.

“Acest portal web este un indicator clar că Moldova avansează în direcţia sporirii responsabilizării Guvernului, şi FSVC încurajează instituţiile din Moldova să continue aceste eforturi”, a adăugat Charles E. Kilbourne, Director Executiv al FSVC. 

Portalul va contribui la sporirea transparenţei bugetare în Moldova şi la responsabilizarea instituţiilor Guvernului Republicii Moldova, în special a Ministerului Finanţelor. 

Acesta conţine date despre crearea şi executarea bugetelor naţionale şi locale, şi oferă acces publicului larg, inclusiv cetăţenilor de rând, la informaţii bugetare şi fiscale de interes public. Datele sunt prezentate într-un format clar, vizual şi uşor de navigat adaptat la diverse categorii de utilizatori. 
Portalul agreghează datele din sursele Ministerului Finanţelor şi Trezoreriei referitor la veniturile şi cheltuielile autorităţilor publice locale şi centrale, şi prezintă seriile de date bugetare selectate în formate vizuale accesibile pentru trei categorii de utilizatori:  utilizatori simpli (cetăţeni de rând fără cunoştinţe specializate în finanţele publice), utilizatori intermediari (jurnalişti de profil economic/financiar, societatea civilă, instituţii de stat), şi în format detaliat (granular) pentru utilizatorii avansaţi (cercetători în economie şi analişti, organizaţii specializate tip ‘think-tank’). 

Precizăm că, implementarea portalului web de transparenţă bugetară a costat 29.046 dolari SUA, bani oferiţi de Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID). Preţul include şi mentenanţa timp de un an, precum şi introducerea noilor funcţionalităţi.

Portalul web poate fi accesat la următoare adresă:  buget.mf.gov.md
Pentru suport tehnic dar şi sugestii de dezvoltare a site-ului, vă rugăm să expediaţi un email la adresa [email protected].

Despre partenerii de dezvoltare ai portalului de transparenţă bugetară

Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) promovează societăţile democratice rezistete şi în acelaşi timp promovează securitatea şi prosperitatea. Bazându-se pe un parteneriat de succes de 20 de ani cu Republica Moldova, USAID oferă asistenţă pentru consolidarea guvernanţei democratice şi a creşterii economice. Din 1992, poporul american a investit peste 1 miliard de dolari în Republica Moldova prin intermediul programelor de asistenţă ale guvernului Statelor Unite.
Misiunea Corpului de Voluntariat pentru Servicii Financiare (FSVC) este de a ajuta la construirea unor sectoare financiare solide pentru a sprijini economia ţărilor în curs de dezvoltare. FSVC realizează misiuni de asistenţă tehnică şi de formare practică, în cadrul cărora profesionişti seniori din sectorul financiar, care servesc ca voluntari neplătiţi sau, în cazuri specifice, în calitate de consultanţi dedicaţi, asigură realizarea obiectivelor şi oferă asistenţă de ultimă generaţie. În ultimii douăzeci şi nouă de ani, FSVC a trimis peste 10.000 de experţi din comunităţile financiare, juridice şi de reglementare internaţională în 3.200 de misiuni în 65 de ţări. Munca FSVC pentru consolidarea sistemelor financiare a contribuit la îmbunătăţirea calităţii vieţii pentru milioane de oameni din întreaga lume.