ECONOMIC

Ministerul Educaţiei lansează un program de investiţii în valoare de peste 24 de milioane de euro pentru instituţiile de învăţământ superior din R. Moldova

post-img

Mai multe universităţi şi colegii din Republica Moldova vor primi finanţare în cadrul Proiectului Învăţământul superior din R. Moldova, implementat de Ministerul Educaţiei şi Cercetării, cu suportul Băncii Mondiale. Instituţiile beneficiare vor fi selectate în bază de concurs. Sunt eligibile instituţiile de învăţământ superior publice şi colegiile pedagogice care pregătesc specialişti în domeniile: Ştiinţe ale educaţiei, Inginerie şi activităţi inginereşti, Tehnologii ale informaţiei şi comunicaţiilor şi Sănătate. Valoarea totală a programului este de 24,7 mln. de euro, iar banii vor putea fi utilizaţi pentru modernizarea şi dotarea sălilor de studii, laboratoarelor şi centrelor de cercetare.

Anunţul a fost făcut de către ministrul Educaţiei şi Cercetării, Anatolie Topală, în cadrul unei reuniunii online cu rectorii instituţiilor de învăţământ superior publice şi directorii de colegii pedagogice.

Ministrul a menţionat că investiţiile în infrastructura universităţilor şi colegiilor vor îmbunătăţi substanţial calitatea mediului de predare-învăţare în cadrul instituţiilor de învăţământ. De asemenea, Anatolie Topală a subliniat că acest proiect îşi propune să ajute instituţiile de învăţământ superior să-şi îmbunătăţească programele de studii, pentru ca acestea să corespundă cerinţelor pieţei forţei de muncă. 

Astfel, fiecare dintre instituţiile de învăţământ superior eligibile va putea beneficia de o sumă maximă de 2,15 mln. euro, iar fiecare colegiu pedagogic eligibil - de o sumă maximă de 900 mii euro. În rezultatul concursului, de finanţare vor beneficia 9 instituţii de învăţământ superior şi 6 colegii pedagogice care pregătesc specialişti în domeniile eligibile pentru acest proiect.

Universităţile şi colegiile pot depune formularul de concurs până pe data de 13 decembrie 2021. Proiectul învăţământul superior din R. Moldova a fost lansat în anul 2020 şi prevede intervenţii sistemice pentru îmbunătăţirea calităţii, finanţării şi managementului învăţământului superior. Proiectul se va încheia în 2025, valoarea creditului acordat de Banca Mondială pentru realizarea acestuia fiind de 35,7 mln. de euro.

Pentru informaţii adiţionale privind procedura şi condiţiile de aplicare poate fi consultat Manualul Operaţional al Programului de Îmbunătăţire a Învăţământului Superior (HEIPOM):