ECONOMIC

Ministerul Economiei a îndeplinit cele trei condiţionalităţi din zece, înaintate de UE

post-img

Ministerul Economiei şi Infrastructurii a îndeplinit cele trei condiţionalităţi din zece, care au fost înaintate de Uniunea Europeană şi care ţineau de competenţa instituţiei. Ministrul Economiei, Chiril Gaburici, a avut astăzi o întrevedere cu o echipă de experţi ai Direcţia Generală Afaceri Economice şi Financiare din cadrul Comisiei Europene, care se află într-o misiune de evaluare a celor 10 condiţionalităţi incluse în prima tranşă din programul de asistenţă macrofinanciară pentru Republica Moldova.

Experţii DG ECFIN au apreciat pozitiv acţiunile realizate de Ministerul Economiei şi Infrastructurii pentru obţinerea primei tranşe din programul de asistenţă macrofinanciară. Potrivit lor, urmează ca proiectele de legi adoptate să fie implementate cu succes.

” Mai exact, a fost adoptată şi a intrat în vigoare, în decembrie anul trecut, Legea cu privire la întreprinderea de stat şi întreprinderea municipală. O altă condiţionalitate care a fost îndeplinită – adoptarea Legii cu privire la energetică. Documentul cuprinde toate recomandările experţilor europeni privind independenţa autorităţii de reglementare, inclusiv aprobarea bugetului şi numirea conducerii acesteia. Cea de-a treia acţiune ţine de reducerea numărului de acte permisive şi a instituţiilor cu funcţii de control. Astfel, a fost redus numărului instituţiilor cu funcţii de control de la 58 la 18, micşorarea numărului de acte permisive de la 400 la circa 150”, a afirmat ministrul Economiei şi Infrastructurii, Chiril Gaburici.
  
În cadrul întrevederii s-a discutat şi despre condiţionalităţile incluse în tranşa a doua din programul de asistenţă macrofinanciară, precum şi despre proiectul de lege care vine să reducă presiunea sancţionatorie asupra mediului de afaceri, document care urmează a fi definitivat de către Ministerul Economiei  şi Infrastructurii.
 
Asistenţa macrofinanciară oferită Republicii Moldova este în valoare totală de 100 milioane de euro, dintre care 60 milioane de euro vor fi acordate sub formă de împrumut, iar 40 milioane de euro - sub formă de grant. Resursele financiare vor fi alocate în trei tranşe egale, în funcţie de progresele înregistrate în implementarea prevederilor Memorandumului cu Fondul Monetar Internaţional şi a condiţionalităţilor stabilite între Republica Moldova şi Uniunea Europeană.