ECONOMIC

Ministerul Agriculturii: Viile şi livezile din R. Moldova, invadate de o specie de muscă dăunătoare. Sfaturile specialiştilor

post-img

Specialiştii din horticultură şi viticultura atestă o creştere a numărului de cazuri de îmbolnăvire a plantaţiilor de vii şi a livezilor din Republica Moldova cu specia dăunătoare drosophila suzukii – o muscă de fructe care afectează fructul în timpul etapei de maturare.  

Potrivit cercetătorilor specia dăunătoare originară din Asia de sud-est a invadat masiv  ţările din Europa, precum şi Republica Moldova şi necesită a fi întreprinse un şir de măsuri de combatere.

În acest context, Tudor Cazac, doctor în agricultură la Institutul Ştiinţifico-Practic de Horticultură şi Tehnologii Alimentare consideră că metodele de combatere pot fi dezvoltate în câteva direcţii:
- organizatorice şi de sanitărie generală prin nimicirea resturilor fructelor căzute pe jos după recoltare;
- chimice prin utilizarea insecticidelor, însă sunt anumite impedimente în acest caz;
- metodele mecanice prin folosirea benzilor adezive, capcanelor, plaselor speciale, dar mai nou o metodă promiţătoare poate fi controlul biologic al insectelor prin folosirea prădătorilor şi insectelor parazite, microorganismelor etc., care conform unor  cercetări sunt duşmanii naturali ai acesteia.

Ministerul Agriculturii recomandă fermierilor să citească mai multe despre specia dăunătoare drosophila suzukii şi să consulte opinia specialiştilor în domeniu.