Ministerul Agriculturii: Producţia de vin depăşeşte semnificativ cererea
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Ministerul Agriculturii: Producţia de vin depăşeşte semnificativ cererea

Problema preţurilor mici de achiziţie a strugurilor ţine de dezechilibrul pe piaţa vinicolă, deoarece volumul producţiei de vin moldovenesc depăşeşte semnificativ cererea. Despre aceasta a declarat ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, Georgeta Mincu, la şedinţa de joi a Comisiei parlamentare pentru economie, buget şi finanţe.

Ea a menţionat că, potrivit datelor Oficiului Naţional al Viei şi Vinului, deşi în ultimii şapte ani cererea la produsele vinicole din Moldova a crescut cu 10%, producţia de vin a crescut în aceeaşi perioadă cu 40%.

"Aceasta înseamnă că din patru litri de vin produs, noi reuşim să exportăm doar unul. Potrivit estimărilor pentru anul 2020, cererea nu va depăşi un litru şi jumătate", a spus ea.

Potrivit ei, la baza dezechilibrului dintre cerere şi ofertă se află mai mulţi factori, inclusiv recoltele record din anii 2017-2018 - cu 35% mai mult în comparaţie cu media pentru 15 ani. Totodată, în regiune deja de câţiva ani se atestă un preţ redus la struguri şi vin, în ţările producătoare de vin se înregistrează recolte record, iar consumul este în scădere.

Experţii prezenţi la şedinţă au menţionat că, pentru a remedia situaţia, este necesară revizuirea politicii de subvenţionare a sectorului vitivinicol cu scopul de a finanţa plantaţii de înaltă calitate. De asemenea, este necesară sporirea interacţiunii dintre fermieri şi producători.
Similare
RECOMANDĂRI