Ministerul Agriculturii îndeamnă producătorii din sectorul vitivinicol să se înregistreze în Registrul Vitivinicol
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Ministerul Agriculturii îndeamnă producătorii din sectorul vitivinicol să se înregistreze în Registrul Vitivinicol

Pentru executarea cadrului normativ aferent domeniului vitivinicol (art. 21 al Legii VIEI ŞI VINULUI), precum şi în scopul de a asigura o evidenţă corectă şi trasabilitatea produselor vitivinicole, producătorii sunt obligaţi să se înregistreze în Registrul vitivinicol al Republicii Moldova.

Registrul Vitivinicol este un instrument de evidenţă a informaţiei despre parcelele viticole şi producătorii de vin, creat cu scopul de a monitoriza etapele relevante procesului tehnologic de cultivare, prelucrare şi comercializare a producţiei vitivinicole.

Registrul include date despre:

a)    plantaţiile viticole de producţie-marfă, cu o suprafaţă mai mare de 0,15 ha, cu soiuri de struguri pentru vin; soiuri de struguri pentru masă; soiuri destinate producerii coardelor de altoi (plantaţii altoi) şi producerii coardelor portaltoi (plantaţii portaltoi);

b)    unităţile vinicole ce desfăşoară activităţi de fabricare, stocare, comercializare cu ridicata a vinurilor, a produselor obţinute pe bază de must şi a produselor obţinute pe bază de vin.

Înregistrarea în Registrul Vitivinicol oferă producătorilor mai multe oportunităţi şi oferte de comercializare a strugurilor pentru fabricarea vinului, facilitează accesul  la subvenţiile din Fondul Naţional de Dezvoltare a Agriculturii şi Mediului Rural, precum şi îi scuteşte de sancţiuni administrative conform prevederilor legislaţiei în vigoare.

 

Similare
RECOMANDĂRI