ECONOMIC

Ministerul Agriculturii îndeamnă producătorii din sectorul vitivinicol să se înregistreze în Registrul Vitivinicol

post-img

Pentru executarea cadrului normativ aferent domeniului vitivinicol (art. 21 al Legii VIEI ŞI VINULUI), precum şi în scopul de a asigura o evidenţă corectă şi trasabilitatea produselor vitivinicole, producătorii sunt obligaţi să se înregistreze în Registrul vitivinicol al Republicii Moldova.

Registrul Vitivinicol este un instrument de evidenţă a informaţiei despre parcelele viticole şi producătorii de vin, creat cu scopul de a monitoriza etapele relevante procesului tehnologic de cultivare, prelucrare şi comercializare a producţiei vitivinicole.

Registrul include date despre:

a)    plantaţiile viticole de producţie-marfă, cu o suprafaţă mai mare de 0,15 ha, cu soiuri de struguri pentru vin; soiuri de struguri pentru masă; soiuri destinate producerii coardelor de altoi (plantaţii altoi) şi producerii coardelor portaltoi (plantaţii portaltoi);

b)    unităţile vinicole ce desfăşoară activităţi de fabricare, stocare, comercializare cu ridicata a vinurilor, a produselor obţinute pe bază de must şi a produselor obţinute pe bază de vin.

Înregistrarea în Registrul Vitivinicol oferă producătorilor mai multe oportunităţi şi oferte de comercializare a strugurilor pentru fabricarea vinului, facilitează accesul  la subvenţiile din Fondul Naţional de Dezvoltare a Agriculturii şi Mediului Rural, precum şi îi scuteşte de sancţiuni administrative conform prevederilor legislaţiei în vigoare.