ECONOMIC

Ministerul Agricultării susţine că Republica Moldova nu se va confrunta cu o criză alimentară din cauza războiului ruso-ucrainean

Ministerul Agricultării de la Chişinău susţine că Republica Moldova nu se va confrunta cu o criză alimentară din cauza războiului ruso-ucrainean. Autorităţile spun că avertizările Organizaţiei Naţiunilor Unite privind declanşarea unei asemenea crize în toată lumea nu se referă la Republica Moldova. Ministerul Agricultorii dă asigurări că rafturile magazinelor vor avea toate produsele de primă necesitate, doar că preţul acestora puţin va creşte. Multe produse pe care Republica Moldova le-a importat până acum din Ucraina şi Rusia, vor fi aduse din ţările Uniunii Europene.

Conducerea Ministerului Agriculturii dă asigurări că produsele de primă necesitate cum ar fi cerealele, carnea, lactatele, ouăle sau uleiul nu vor lipsi de pe rafturi. Autorităţile îndeamnă cetăţenii să nu-şi facă griji cu privire la o eventuală criză alimentară.

ANATOLIE FALA, Secretar de Stat, Ministerul Agriculturii: „În anul acest suntem asiguraţi cu o cantitate suficientă de grâu, atât panifiabil, cât şi cel furajer, cantitatatea necesară de porumb, inclusiv pentru sectorul zootehnic. Avem cantitatea necesaară de zahăr, ulei”.

Anatolie Fala susţine că Republica Moldova nu va duce lipsă nici de carne. În mare parte, pe piaţă vor fi comercializate produse din carne de găină şi de porc autohtone.

ANATOLIE FALA, Secretar de Stat, Ministerul Agriculturii: „Deja producătorii, odată cu începere războiului în Ucraina au purces la majorarea efectivului de păsări pentru a substitui acest produs. Şi la momentul actual avem 90-95 % asigurare cu acest produs. În ceea ce priveşte carnea de porcină, la momentul actual nu este înregistrat insuficienţă de acest produs. S-au importat purceluşi pentru îngrăşat, inclusiv cei care s-au produs aici la ferme. Practic în vreo 4 luni noi vom fi asiguraţi cu carne din Republica Moldova”.

Autorităţile exclud şi o posibilă criză de lactate, care în cea mai mare parte reprezintă producţie autohtonă. 20-30 la sută din cantitatea de lactate care se importa anterior din Ucraina va fi adusă acum din ţările Uniunii Europene.

ANATOLIE FALA, Secretar de Stat, Ministerul Agriculturii: „Ţările de la care vom importa va fi în primul rând România. Anterior importam 10 mii de tone, la momentul actual este propus să importăm 30 de mii de tone. Următoarea ţară va fi Polonia, căutăm şi în Ungaria, adică ţările europene”.

Şi experiţii economici susţin că în Republica Moldova nu există riscul unei crize alimentare.

VIOREL CHIVRIGA, expert economic: „Eu nu văd riscuri mari pentru securitatea alimentară. Pruducţia în 2021 a fost mult mai mare de cât este consumul în Republica Moldova”.

Autorităţile precizează că produse alimentare pe rafturi vor fi, însă vor costa mai scump.  

ANATOLIE FALA, Secretar de Stat, Ministerul Agriculturii. „Va fi o scumpire, nu majora, dar între 5-7-10 % va fi. Şi e legat nu doar de importul din alte ţări, dar este legat inclusiv de creşterea preţurilor la resursele energetice, dar şi preţului la motorină”.

Potrivit Biroului Naţional de Statistică, preţurile la produsele alimentare în Republica Molova au crescut timp de un an cu peste 23 %.