Merele din Republica Moldova au fost înalt apreciate la expoziţia internaţională din Spania
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Merele din Republica Moldova au fost înalt apreciate la expoziţia internaţională din Spania

Merele, prunele şi strugurii din Republica Moldova au bătut mii de kilometri ca să ajungă la sfârşitul lunii octombrie la o expoziţie internaţională desfăşurată în Madrid, Spania. Această ocazie a deschis calea către noi pieţe de desfacere pentru producătorii de fructe de pe ambele maluri ale Nistrului, care au participat la eveniment cu un stand comun.

Fructele proaspete prezentate la expoziţie de membrii asociaţiilor producătorilor de fructe de pe ambele maluri ale Nistrului – „Moldova Fruct” şi respectiv „Dnestrovskii Fruct” – au fost pe placul comercianţilor din mai multe ţări, inclusiv cele de pe continentul african, India şi Arabia Saudită. „Standul nostru comun a fost vizitat de peste 130 de importatori, care s-au arătat încântaţi de gustul şi calitatea produselor noastre. Cu mulţi dintre ei am stabilit contacte şi chiar am ajuns la anumite înţelegeri. Astfel, comercianţii din Africa de Nord ne-au propus să le livrăm un lot mic de mere, de probă. Pieţele noi nu se cuceresc într-un an, important că avem perspective reale de fi vândute cu succes pe continentul african”, a afirmat Iurie Fală, preşedintele Asociaţiei „Moldova Fruct”.
 
Participarea la expoziţie a fost posibilă datorită sprijinului Suediei şi PNUD, oferit în cadrul proiectului „Dezvoltarea capacităţilor de export pe malurile Nistrului” (proiectul AdTrade). „Prin susţinerea acestei iniţiative ne-am propus să contribuim la crearea unor legături comerciale pe termen lung între antreprenorii de pe ambele maluri ale Nistrului, pentru a spori competitivitatea lor, stimulând astfel exportul de mărfuri din regiune. Şi nu e vorba doar de fructe. Suntem bucuroşi să constatăm că prin efortul nostru comun mărfurile moldoveneşti cuceresc noi pieţe, iar geografia exportului se va extinde”, susţine Maxim Cataranciuc, manager de proiect la PNUD.
 
Iurie Diuţă, preşedintele Asociaţiei „Dnestrovskii Fruct” susţine că participarea la expoziţie le-a deschis noi oportunităţi. „În discuţiile cu importatorii din Orientul Mijlociu s-a pus accentul pe mărirea volumelor de export, iar cu cei din Israel am discutat despre posibilitatea de a iniţia exportul merelor în această ţară. Fructele noastre sunt apreciate pentru gustul şi aspectul deosebit, dar şi pentru că se aliniază perfect la standardele lor de calitate. Participarea la expoziţia din Madrid ne-a oferit ocazia de a demonstra acest lucru şi de a identifica noi consumatori la mii de kilometri distanţă”. 
 
Producătorii şi exportatorii de fructe de pe ambele maluri ale Nistrului au vizitat totodată şi una din cele mai mari pieţe agroalimentare din lume – Mercamadrid. Astfel, ei s-au familiarizat cu preferinţele consumatorilor de fructe din Madrid, precum şi cu cerinţele faţă de calitate şi standardele de marketing.
 
Liubomir Vaipan, producător de struguri din Căinari, spune că importatorii cu care s-au întâlnit au manifestat interes faţă de toate fructele proaspete din Moldova: „Compania noastră este specializată în producerea şi comercializarea strugurilor de masă de soiul Moldova, un soi puţin cunoscut în partea Europei de Vest. În prezent, reuşim să comercializăm 200 de tone de struguri anual pe piaţa Spaniei, o cantitate modestă, raportată la cât produce Moldova. La comercializare nu ne axăm pe o singură piaţă, vindem acolo unde ni se oferă un preţ mai bun. Acum rămâne să ne concentrăm pe ambalaj, transportare, păstrare, pentru a face faţă concurenţei şi a găsi parteneri comerciali.”
 
Similare
RECOMANDĂRI