Mecanismul de compensare a dispozitivelor medicale, votat în lectura a doua
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Mecanismul de compensare a dispozitivelor medicale, votat în lectura a doua

Parlamentul a aprobat în a II-a lectură, proiectul de modificare a mecanismului de compensare a dispozitive medicale. Actul prevede instituirea temeiului legal de reglementare a compensării medicamentelor şi dispozitivelor medicale în condiţiile asigurării obligatorii de asistenţă medicală.

Totodată sunt reglementate relaţiile contractuale ale furnizorilor de dispozitive medicale şi Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM). O altă prevedere se referă la adaosul comercial aplicat de distribuitor şi prestatori de servicii farmaceutice pentru dispozitivele medicale compensate din Fondul Asigurării Obligatorii de Asistenţă Medicală.

Astfel, la comercializarea dispozitivelor medicale compensate, destinate utilizării în condiţii de ambulatoriu,  se va aplica un adaos de până la 20% din preţul de achiziţie declarat de către furnizor. Dintre care până la 5% pentru agenţii economici care produc, importă şi/sau distribuie dispozitive medicale compensate şi până la 15% pentru farmacii.

Guvernul urmează să aprobe un Regulament prin care se va stabili procedura de elaborare şi modificare a listei de dispozitive medicale compensate din fondurile asigurării obligatorii de asistenţă medicală

Compensarea dispozitivelor medicale, destinate utilizării în condiţii de ambulatoriu, are ca scop micşorarea poverii financiare a pacienţilor cu maladii cronice.

Similare
RECOMANDĂRI