ECONOMIC

Mai multe companii create de emigranţi vor beneficia de finanţare nerambursabilă

post-img

Comitetul de Supraveghere a Programului de Atragere a Remitenţelor în Economie ”PARE 1+1” a aprobat astăzi 32 cereri de finanţare nerambursabilă, înaintate de companiile create de emigranţi sau rudele acestora, în sumă totală de 7,89 milioane de lei. Potrivit estimărilor vor fi create circa 90 de locuri noi de muncă, iar investiţiile cumulative în economia naţională vor constitui 19,43 milioane de lei.

Iulia Costin, secretar general de stat al Ministerului Economiei şi Infrastructurii, analizând rezultatele Programului PARE 1+1, a menţionat că Programul ”PARE 1+1” constituie deja o istorie de succes în Republica Moldova, iar impactul acestuia asupra economiei naţionale este indiscutabil. “Acest Program contribuie în mod direct la realizarea obiectivelor politicii social-economice a Guvernului, prin creşterea investiţiilor productive în activităţile de afaceri din Republica Moldova provenite din remitenţe, sprijinirea lucrătorilor emigranţi întorşi acasă, precum şi generalizarea volumului de investiţii în ţară”.
  
Petru Gurgurov, directorul general interimar al Organizaţiei pentru Dezvoltarea Sectorului de Întreprinderi Mici şi Mijlocii (ODIMM), a menţionat că odată cu aprobarea celor 32 de proiecte investiţionale bugetul Programului ”PARE 1+1 pentru anul 2017 va fi valorificat şi indicatorii preconizaţi vor fi cuantificaţi.
 
Din cele 32 de întreprinderi aprobate pentru finanţare nerambursabilă 65,6 sunt în faza extinderii/dezvoltării afacerii, iar 34,4 % în faza de lansare. Totodată, 14 afaceri sunt create de lucrătorii emigranţi, care s-au întors de peste hotare, iar 18 fiind constituite de rudele de gradul unu ale emigranţilor. Datele statistice mai indică că 34,4% la sută din afaceri sunt create şi administrate de femei, iar 56,2% de tineri.
 
Din totalul solicitărilor de finanţare nerambursabilă, 21 de afaceri sunt demarate în agricultură şi orientate spre cultivarea cerealelor, viţei-de-vie, plantaţiilor de pruni, mere, nuci, creşterea legumelor în spaţii protejate, creşterea animalelor (ferme de vite, păsări) şi apicultură etc. Şase întreprinderi, care au fost acceptate pentru finanţarea nerambursabilă activează în domeniul prestării serviciilor, iar altele cinci, în industria prelucrătoare.
 
Cei 32 de solicitanţi investesc remitenţele provenite din munca desfăşurată în 14 state: Italia, Marea Britanie, Rusia, Germania, Israel, Franţa, România, Thailanda, Turcia şi Ungaria.