Mai mult de jumătate din roada de struguri a fost recoltată
Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

Mai mult de jumătate din roada de struguri a fost recoltată

Campania de recoltare a strugurilor este în plină desfăşurare, în raioanele R. Moldova fiind recoltate circa 65 la sută din suprafeţele totale de struguri pentru vin, iar întreprinderile vinicole au procesat până în prezent peste 110 mii tone de struguri pentru vin, anunţă Ministerul Agriculturii. În regiunea vitivinicolă Sud au fost recoltate circa 70% din suprafeţele de struguri pentru vin, iar în regiunea de Centru – circa 60 la sută din podgoriile totale.

Preţul de achiziţie a strugurilor de la producătorii viticoli constituie 7,0-8,0 lei/kg. Pentru fabricarea vinurilor materie primă pentru distilare, preţul soiurilor pentru vin variază între 4,0 – 4,5 lei/kg, iar cel al soiurilor pentru masă (struguri de calitate neconformă pentru consum în stare proaspătă,) oscilează între 3,5 - 4,0 lei/kg. Strugurii de soiuri de tip Isabella se achiziţionează la preţuri de 4,0 - 4,5 lei/kg. În acelaşi timp, la piaţa specializată din Chişinău, în prezent, preţurile la strugurii de soiuri pentru vin se ridică la 10-14 lei/kg. Totodată, în stadiu terminal are loc recoltarea soiurilor cu epoca medie de maturare (Sauvignon, grupa Fetească, Aligote, Merlot) şi a început recoltarea soiurilor cu epoca de maturare tardivă (Rkaţiteli, Cabernet Sauvignon, Rară Neagră ş.a.). Recolta medie de struguri, în plantaţiile vinăriilor, variază de la 5-6 t/ha până la 10 -12 t/ha, iar în gospodăriile viticole este de 4-7 tone/ha. Recolta medie de strugurilor de masă oscilează de la 5-6 t/ha până la 11-13 t/ha.

În plantaţiile viticole cu sisteme moderne de suporturi (de tip Pergolă şi Gable) producţia medie de struguri se ridică la 20-25 t/ha. Concomitent cu comercializarea strugurilor de masă în stare proaspătă, o parte din recoltă (preponderent de soiul Moldova) se depozitează pentru păstrare. În acest sens, specialiştii estimează o cantitate de circa 35 mii tone de struguri. Preţul angro la soiurile de masă pe piaţa internă variază între 8,0 şi 11,0 lei per kg, iar la export – 8,0 – 9,0 le/kg, în funcţie de calitatea strugurilor.

Conform informaţiilor furnizate de Serviciul Vamal, exportul strugurilor de masă din recolta anului curent constituie peste 14,7 mii tone, dinamica fiind similară anului precedent. Principalele destinaţii ale exportului din recolta actuală sunt pieţele: Federaţia Rusă (8,2 mii tone), România (2,83 mii tone), Belarus (1,31 mii tone), Ucraina ( 1,1 mii tone) şi Polonia ( 0,81 mii tone).

Similare
RECOMANDĂRI