ECONOMIC

Loteria Naţională propune echitate la impozitarea pariurilor sportive. Să fie taxate doar câştigurile, nu şi banii jucătorilor

post-img

Întreprinderea de stat ”Loteria Naţională a Moldovei” a elaborat o serie de modificări la legislaţie, care să elimine situaţia discriminatorie de pe piaţa pariurilor sportive din ţară. Din cauza unor discrepanţe la cadrul legal, de la 1 ianuarie 2020, singurul site oficial de pariuri din Moldova, operat de stat, şi-a sistat activitatea, în timp ce portalurile ilegale activează fără vreo restricţie şi fără să plătească impozite.

Propunerile transmise Guvernului, în persoana Agenţiei Proprietăţii Publice, vizează modificarea Codului Fiscal, Legii cu privire la serviciile de plată şi moneda electronică, a Codului Penal şi Codului Contravenţional, scrie Bizlaw.md.

Astfel, compania de stat propune definirea câştigului obţinut la pariuri pentru competiţii/evenimente sportive sau la jocurile de noroc organizate prin intermediul reţelelor de comunicaţii electronice drept valoarea diferenţei pozitive între suma câştigată şi suma mizată, confirmată documentar. Acest principiu se aplică în prezent şi în cazul aparatelor de joc sau la cazino şi doar la pariuri sportive impozitul se calculează din toată  suma pusă în joc. 

Respectiv, un jucător pariază 1000 de lei pe un eveniment şi câştigă în 1100 de lei, dintre care 1000 de lei reprezintă miza propriu-zisă, iar 100 de lei este câştigul net. În versiunea actuală a art. 14 din Codul Fiscal, în vigoare de la 1 ianuarie 2020, statul impozitează cu 12% întreaga sumă de 1100 de lei şi nu câştigul net al jucătorului (100 de lei). În acest caz, jucătorul va rămâne cu 968 de lei sau mai puţin de miza iniţială. În realitate, impozitul este de 100% din câştigul obţinut şi încă 3% din banii proprii ai jucătorului. 

Rezultatul aplicării acestei formule de impozitare, dar şi prezenţa pe piaţă a site-urilor ilegale, a dus la înregistrarea până acum a pierderilor de peste un milion de lei de către SA Loteria Naţională a Moldovei şi de 10 ori mai mult în cazul partenerului privat al statului din domeniul dat, NGM Company. Aceasta a investit în site-ul de pariuri sportive 7777.md aproape 13 milioane de lei în 2019, în timp ce veniturile s-au ridicat la nici 2,4 milioane de lei. 

Ca urmare, prin decizia Comisiei de monitorizare a contractelor de parteneriat public-privat din 23 decembrie 2019, activitatea controlată de stat în domeniul pariurilor sportive a fost sistată.

În acelaşi timp, jucătorii care activ fac pariuri sportive au migrat spre site-urile ilegale, operate de regulă din jurisdicţii off-shore şi care nu plătesc niciun impozit la bugetul Republicii Moldova.

Potrivit informaţiilor de la sistemele naţionale de plăţi online, rulajul anual al portalurilor ilegale este de până la 2 miliarde de lei (sumele transferate de jucători site-urilor şi primite de la aceste site-uri), iar acestea câştigă pe seama jucătorilor moldoveni nu mai puţin de 200 de milioane de lei pe an. 

Asta în condiţiile în care statul şi-a asumat angajamentul, prin contractul de parteneriat public-privat în domeniul loteriilor şi pariurilor sportive, să pună capăt activităţii ilegale pe piaţa pariurilor sportive din ţară.

”Dacă nu vor fi întreprinse acţiuni pentru blocarea site-urilor ilegale, nu vor fi generate dividende şi nici impozite în domeniu, profit urmând să fie obţinut doar de organizatorii ilegali ai jocurilor de noroc”, se arată în nota informativă la document.