Locuitorii satului Hârbovăţ, raionul Anenii Noi, ar putea beneficia de compensaţii la plata energiei electrice şi a gazelor naturale
Sursa foto:parlament.md Vizualizari:

Locuitorii satului Hârbovăţ, raionul Anenii Noi, ar putea beneficia de compensaţii la plata energiei electrice şi a gazelor naturale

Locuitorii satului Hârbovăţ din raionul Anenii Noi ar putea beneficia de compensaţii la plata energiei electrice şi a gazelor naturale. Comisia juridică, numiri şi imunităţi a avizat, în şedinţa de ieri, un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin includerea satului Hârbovăţ în lista localităţilor care beneficiază de compensaţii.

Potrivit legii, până la înlăturarea consecinţelor conflictului transnistrean, un şir de localităţi din raioanele Dubăsari, Căuşeni şi Anenii Noi, aflate în zona de securitate, beneficiază de compensaţii nominative în mărimea diferenţei dintre tarifele la energia electrică şi la gazele naturale aprobate de Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică şi cele stabilite de administraţia de la Tiraspol. Compensarea diferenţei de tarife se efectuează lunar, prin intermediul bugetelor satelor respective din contul transferurilor cu destinaţie specială de la bugetul de stat.

”Ca şi celelalte localităţi vecine, locuitorii satului Hârbovăţ se confruntă constant cu probleme precum interdicţii legate de circulaţie şi acces create de către administraţia de la Tiraspol. În urma discuţiilor cu administraţia satului Hârbovăţ, localitate care se află în zona de securitate, cu circa 5 400 de locuitori, cetăţeni ai Republicii Moldova, care sunt privaţi de dreptul de a beneficia de compensaţii nominative pentru energia electrică şi gazele naturale, a fost solicitată modificarea legislaţiei în vigoare în scopul restabilirii echităţii sociale în zona menţionată şi oferirea condiţiilor egale de susţinere de către Guvern a tuturor familiilor care zilnic sunt intimidate de către aşa-numitele autorităţi separatiste”, se menţionează în nota informativă a proiectului de lege.

Potrivit datelor actualizate, în satul Hârbovăţ sunt 1 938 de consumatori casnici care utilizează energia electrică şi 1 535 de consumatori casnici conectaţi la reţeaua de distribuţie a gazelor naturale.

Pentru implementarea noilor reglementări autorul propune să fie prevăzute mijloace financiare în bugetul de stat pentru anul 2021.

Iniţiativa legislativă aparţine deputatului Alexandru Jizdan.

Proiectul de lege urmează a fi discutat de celelalte comisii permanente, iar, ulterior, dezbătut în şedinţa plenară a Parlamentului.

Similare
RECOMANDĂRI