ECONOMIC

Locuitorii oraşelor Chişinău şi Bălţi vor plăti mai mult pentru căldură

Autorităţile vor scumpi facturile la energia termică pentru locuitorii din Chişinău şi Bălţi conectaţi la sistemul centralizat de încălzire. Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a decis azi să aplice retroactiv noile tarife, iar mai exact din întâi noiembrie. Guvernul a anunţat deja compensaţii, însă oameni sunt îngrijoraţi că vor face faţă cu greu scumpirii agentului termic, la pachet cu majorarea tarifelor la gaz.

NICOLAE VEREJAN, specialist superior, Departamentul tarife şi analize economice: „Se aprobă preţul provizoriu pentru enegia termică livrată consumatorilor de către societatea pe acţiuni Termoelectrica în mărime de 1772 lei gigacalorie, fără TVA.”

ANRE nu a redus cu niciun un bănuţ tariful cerut de Termolelectrica.   Astfel, preţul căldurii livrate locuitorilor Chişinăului va creşte cu 650 de lei - de la 1 122 până la 1772 de lei pentru o gigacalorie. În cazul oraşului Bălţi există doi furnizori de agent termic centralizat. Scumpirea va fi mai mare pentru clienţii Termogaz-Bălţi, întrucât ANRE a acceptat majorarea tafului pentru aceştia cu aproape 700 de lei pentru o gigacalorie, până la 1772 lei.

Agentul termic livrat de CET Nord va costa 1 742 de lei pentru o gigacalorie, cu 500 de lei mai mult. Statul va compensa prima gigacalorie de căldură cu 450 de lei, fapt confirmat de premierul Natalia Gavriliţa în cadrul emisiunii Puctul pe Azi de la TVR Moldova.

NATALIA GAVRILIŢA, prim-ministrul Republicii Moldova: „Estimă că vor putea acoperi 2/3 din creştere. Este vorba despre Chişinău şi Bălţi. Vom compensa pentru prima gigacalorie consumată. Şi din nou avem cifre care arată că consumul mediu şi în Chişinău, şi în Bălţi este mai jos de o gigacalorie.”

În aceste condiţii, în facturile la căldură, diferenţa faţă de tariful vechi va fi de aproximativ 200 de lei pentru prima gigacalorie. Preţul va creşte cu aproximativ o treime pentru consumul ce depăşeşte plafonul de o gigacalorie. Anunţul privind compensarea tarifelor nu par să-i mulţumească pe unii locuitorii ai Chişinăului.

lţii spun însă că Republica Moldova trebuie să se adapteze realităţilor economice internaţionale, iar guvernarea să ia măsuri pentru depăşirea problemelor provocate de scumpirea produselor energetice.

"Se scumpeşte tot, chiar deja e bătaie de joc. Şi apa, şi gazul şi lumina, tot. Cu iese aşa? Şi pe căldura o să ne vină, iar, o grămada, o să ramânem că nu vom avea ce mânca".

"Numai rezistăm sunt foarte mari tarifele mai ales cu salariile care sunt acum, e imposibil. O să reducem din consumul alimentelor, o să fie mâncarea mai slabă pentru copii, ca să plătim facturile".

"Strângem cureaua şi mergem înainte. Tot normal. Aşa sunt preţurile pe piaţa mondială nu numai la noi, aici nu ai ce face, dictează acela care are".

Pe lângă agent termic, Termoelectrica  şi CET Nord de la Bălţi mai produc energie electrică, iar ANRE a acceptat ca cei doi producători să vândă şi curentul la preţuri majorate către Premier Energy şi FEE Nord. Însă această ajustare nu va influenţa tarifele pentru consumatorii finali.

OCTAVIAN CALMÎC, director ANRE: „Vreau să concretizez că tarifele pentru consumatorii finali la energie electrică nu se vor schimba, deci tarifele rămân aplicabile acelea care sunt. Noi suntem conştienţi că companiile de furmizare şi distribuţie, vor acumula nişte devieri negative, dare le vor fi examinate confom metodologiei de către ANRE, în perioada imediată care urmează.”

 Scumpirea căldurii este o consecinţă directă a majorării drastice a tarifelor la gaz, metanul fiind resursa de bază în procesul de producere a energiei termice şi electrice pentru centralele din Republica Moldova. Amintim că, potrivit noului contract semnat cu gigantul rus Gazprom, în luna noiembrie, Republica Moldova achită 450 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaze, faţă de preţul anterior de aproximativ 255 de dolari.  

TARIFE CĂLDURĂ FĂRĂ COMPENSAŢII (1 gigacalorie)
                                             preţ vechi             preţ nou
Termoelectrica (Chişinău)     1 122                     1 772
Termogaz - Bălţi                    1 083                     1 772
CET-Nord (Bălţi)                    1 220                     1 742