Locuitorii din Regiunea de Dezvoltare Sud vor avea apă şi canalizare graţie suportului UE
Sursa foto:ADRS Vizualizari:

Locuitorii din Regiunea de Dezvoltare Sud vor avea apă şi canalizare graţie suportului UE

Cu suportul Uniunii Europene, locuitorii din Regiunea de Dezvoltare Sud vor beneficia de proiecte de eficienţă energetică şi de servicii calitative de aprovizionare cu apă şi canalizare în valoare de peste 211 milioane lei, conform unui comunicat al Agenţiei de Dezvoltare Regională Sud.

La 4 noiembrie 2020, în oraşul Leova au fost lansate lucrările de construcţii pentru proiectele finanţate de Uniunea Europeană (UE). Regiunea de Dezvoltare Sud a ţării beneficiază de 5 măsuri de aprovizionare cu apă şi canalizare (AAC) şi de 2 proiecte de eficienţă energetică în cadrul Liceului Teoretic „Constantin Spătaru” din oraşul Leova şi în cadrul Liceului Teoretic „Matei Basarab” din oraşul Basarabeasca. Lucrările de construcţie urmează a fi finisate până la sfârşitul anului 2021.
 
Investiţiile în infrastructură în Regiunea de Dezvoltare Sud a ţării vor asigura locuitorii cu servicii calitative de aprovizionare cu apă şi canalizare, precum şi condiţii mai bune de învăţământ pentru elevii şi personalul didactic din două scoli.
 
La eveniment au participat reprezentanţi ai Guvernului Republicii Moldova, Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, Ambasadei Germaniei în Republica Moldova, Agenţilor de Dezvoltare Regională, Agenţiei de Cooperarea Internaţională a Germaniei, autorităţilor publice locale, companiilor de construcţii, locuitori ai raionului Leova, şi reprezentanţi ai societăţii civile şi mass-media.
 
Magdalena Mueller-Uri, Şefa Secţiei Operaţiuni din cadrul Delegaţiei UE în Republica Moldova: „Sunt bucuroasă să văd că suportul financiar al Uniunii Europene îmbunătăţeşte în mod concret calitatea vieţii pentru 1.000 de elevi din Leova şi Basarabeasca, precum şi pentru profesorii şi cetăţenii din aceste localităţi. Eficientizarea energetică, precum şi aprovizionarea cu apă şi canalizare vor oferi condiţii de studii mai bune pentru elevi, vor contribui la modernizarea infrastructurii în zonele rurale ale Republicii Moldova, la îmbunătăţirea calităţii aprovizionării cu apă şi la implementarea măsurilor de tratare a apelor uzate pentru protejarea mediului. Aprovizionarea cu apă este esenţială pentru dezvoltarea durabilă şi aceasta este o realizare a programului privind Eficienţa Energetică şi Aprovizionarea cu Apă şi Canalizarea în Republica Moldova, implementat de GIZ, prin intermediul căruia Uniunea Europeană a oferit aproximativ 40 milioane de euro pentru implementarea a cel puţin 18 proiecte majore de infrastructură publică în mai multe localităţi. Uniunea Europeană este alături de cetăţenii ţării pentru a ajuta la depăşirea crizei generate de Covid-19 în conformitate cu abordarea UE de redresare a economiei verzi”.
 
Achim Mortier, Primul Secretar, Şeful Secţiei Cooperare Economică şi Dezvoltare, Ambasada Germaniei în Republica Moldova: Eficienţa energetică este un sector tehnic cheie al cooperării germane şi cu toţii suntem conştienţi de faptul că Moldova o consideră cea mai mare resursă energetică. Implementarea acestui proiect este un semn clar că ne pasă de viitor nu doar din perspectiva echilibrului energetic dar şi a generaţiilor viitoare. Pentru că acest liceu va fi locul lor pentru dezvoltarea şi educaţia lor... În ultimii şapte ani, în cooperare cu Germania prin intermediul GIZ şi Agenţia de Dezvoltare Regională, împreună cu ingineri locali şi internaţionali, factorii de decizie şi cetăţenii am contribuit la planificare şi verificare în cadrul acestui proiect şi în cele din urmă construim. Actuala coordonare reuşită a angajamentului european, moldovenesc şi german care sprijină construcţia acestui sistem de aprovizionare cu apă deschide noi perspective, posibilităţi suplimentare de dezvoltare rurală, de aceea dorim cetăţenilor şi autorităţilor să îl valorifice la maximum.
 
Maria Culeşov, Directoare, Agenţia de Dezvoltare Regională Sud: „Am o deosebită plăcere să vă salut astăzi la Ceremonia de lansare a unui proiect nou şi foarte important pentru ADR Sud, Regiunea Sud şi desigur pentru locuitorii raionului Leova. Vreau să menţionez, că realizarea proiectului este posibilă datorită finanţării oferite de Uniunea Europeană şi ne propunem să sporim accesul la servicii educaţionale de calitate prin Eficientizarea energetică a clădirii Liceului Teoretic „Constantin Spătaru”. Încă în anul 2016 a fost elaborat şi aprobat Programul Regional Sectorial ce ţine de eficienţa energetică a edificiilor publice în Regiunea Sud. Atunci au fost selectate două licee în Regiunea sud şi anume Liceului Teoretic „Constantin Spătaru” din or. Leova şi Liceul Teoretic „Matei Basarab” din oraşul Basarabeasca.
Prin realizarea activităţilor propuse în cadrul proiectului, împreună cu partenerii şi antreprenorul ne propunem să efectuăm termoizolarea acoperişului şi a pereţilor exteriori, schimbarea ferestrelor şi uşilor exterioare, izolarea planşeului de subsol, instalarea unui punct termic şi a unui sistem fotovoltaic cu capacitate de 10kw. Apreciem înalt şi exprimăm gratitudinea noastră Delegaţiei Uniunii Europene pentru suportul financiar oferit la implementarea obiectivelor propuse. Desigur aduc sincere mulţumiri Preşedintelui Raionului Leova dlui Nicolae Priţcan şi dlui primar de Leova, Alexandru Bujoreanu pentru implicare activă şi contribuţie financiară la realizarea proiectului. Indiferent de situaţia pandemică din ţară promitem realizarea proiectului cu succes şi dorim tuturor o colaborare fructuoasă, sănătate şi cooperare în toate activităţile propuse”.
 
Lucrările de construcţii în cadrul proiectelor sus-menţionate vor include o serie de măsuri de modernizare. Astfel, eficientizarea energetică a Liceului Teoretic „Constantin Spătaru” din oraşul Leova şi a Liceului Teoretic Matei Basarab din oraşul Basarabeasca va include reparaţia acoperişului, izolarea pereţilor clădirii, înlocuirea geamurilor, reabilitarea sistemului de încălzire, asigurarea cu apă caldă şi rece în robinetele din şcoli, şi renovarea facilităţilor sanitare a instituţiilor.
 
Valoarea totală a proiectului de eficienţă energetică a Liceului Teoretic „Constantin Spătaru” din oraşul Leova constituie 53 milioane lei, dintre care 50,5 milioane de lei acordaţi de UE şi 2,5 milioane lei contribuţia locală. În acelaşi timp, proiectul de eficienţă energetică a Liceului Teoretic „Matei Basarab” din oraşul Basarabeasca se cifrează la 19,9 milioane lei, dintre care 19,2 milioane au fost oferite de UE şi peste 700 mii lei contribuţia locală. Numărul total de beneficiari, în cele două licee, sunt de aproape 1000 elevi, profesori şi angajaţi auxiliari.
 
Totodată, construcţia sistemului centralizat de canalizare din oraşul Leova, va cuprinde 13,5 km la care se vor racorda peste 690 de gospodării individuale de locuit. Iar localităţile Iargara, Cupcui, Filipeni şi Romanovca vor beneficia de construcţia unei reţele de apeduct de 99 km, care va moderniza infrastructura serviciilor de aprovizionare cu apă, va spori rata de conectare şi accesul populaţiei din localităţi la apă potabilă de calitate, astfel contribuind la îmbunătăţirea condiţiile de trai.
 
Valoarea totală a măsurilor investiţionale de aprovizionare cu apă şi canalizare este de 138,5 milioane lei, dintre care 125 milioane lei acordaţi de UE şi 13,5 milioane lei contribuţia locală. Aproximativ 12.000 de locuitori ai oraşului Leova şi localităţilor Iargara, Cupcui, Filipeni şi Romanovca vor beneficia de proiectele de apă şi canalizare din Regiunea de Dezvoltare Sud.
 
Măsurile investiţionale de „Aprovizionare cu canalizare în oraşul Leova şi de aprovizionare cu apă în localităţile Iargara, Cupcui, Filipeni şi Romanovca”, inclusiv măsura investiţională privind „Sporirea eficienţei energetice a Liceului Teoretic Constantin Spătaru” din oraşul Leova şi „Sporirea eficienţei energetice a Liceului Teoretic Matei Basarab din oraşul Basarabeasca” sunt finanţate de Uniunea Europeană. Acestea sunt implementate în cooperare cu proiectul „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova”, care este gestionat de Agenţia de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ Moldova), în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului (MADRM) şi sprijinit financiar de Guvernul Germaniei (BMZ).
 
Similare
RECOMANDĂRI