Economist: Petroliştii se bucură cel mai mult de preţul mic la benzină. Ei acum încasează 6,7 lei/litru, maxima din ultimii 5 ani
Sursa foto:Veaceslav Ioniţă/Facebook Vizualizari:

Economist: Petroliştii se bucură cel mai mult de preţul mic la benzină. Ei acum încasează 6,7 lei/litru, maxima din ultimii 5 ani

Petroliştii se bucură acum de preţurile mici la combustibili mai mult decât o fac şoferii. Despre aceasta scrie expertul economic Veaceslav Ioniţă, care spune că acum, petroliştii încasează cu 3 lei mai mult pentru un litru de combustibili, faţă de decembrie 2019.

Ioniţă scrie că în decembrie 2019, preţul mediu de comercializare a Benzinei 95 era de 18.08 Lei/litru, în aprilie 2019 preţul a scăzut estimativ la 16 lei/litru.

Numai că petrolul în această perioadă a scăzut cu 5,2 lei/litru: de la 7,34 lei/litru la 2,16 lei/litru.

Accizele au crescut puţin, dar am economisit la TVA aşa că impozitele au rămas relativ stabile în jur de 7 lei/litru. Restul au luat petroliştii”.

Economistul reiterează că şoferii nu trebuie să sară „la gâtul” petroliştilor atunci când preţurile cresc, ci atunci când preţurile scad, întrucât atunci „se fac şmecheriile”.

Ei acum încasează 6,7 lei/litru, maxima din ultimii 5 ani. Ultima dată a fost în ianuarie 2016 când au reuşit să scoată de pe noi 7,5 lei/litru. Media pe ultimii 5 ani este de 4,5 lei/litru.

Pe final: să dorim somn uşor ANRE, Guvernului şi Parlamentului, iar nouă să ne reziste nervii de atâta ”bucurie””, conchide Veaceslav Ioniţă.

Similare
RECOMANDĂRI