Li s-a solicitat mai multă transparenţă, însă nu s-au conformat. BNM oferă detalii despre întreprinderile care s-au trezit cu conturile blocate
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Li s-a solicitat mai multă transparenţă, însă nu s-au conformat. BNM oferă detalii despre întreprinderile care s-au trezit cu conturile blocate

Companiile transnistrene, care s-au ales cu conturile blocate în băncile din Republica Moldova, li s-a întâmplat asta pentru că nu s-au conformat cadrului transparent, pe care singure şi l-au asumat. Mai mult, într-o reacţie oferită TVR MOLDOVA de către Banca Naţională, regulatorul central spune că este vorba de întreprinderi nu doar din regiunea trananistreană, ci de pe întreg teritoriul Republicii Moldova.

„La nivel mondial, se înăspresc regulile de prevenire şi combatere a spălarii banilor şi finanţării terorismului. Republica Moldova este parte la acest proces, în mod special, după ce în anul 2018 a intrat în vigoare Legea pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului.

Urmare noilor prevederi, băncile licenţiate din Republica Moldova au dezvoltat instrumentele de control şi, în procesul implementării acestora, fiind identificate eventuale riscuri, băncile au solicitat mai multă transparenţă din partea clienţilor. Este vorba despre întreprinderi de pe întreg teritoriul Republicii Moldova, cărora li s-a dat şi termen pentru conformare.

Astfel, deţinătorii de conturi bancare urmau să acţioneze într-un cadru mult mai transparent, conform angajamentelor pe care chiar ei şi le-au asumat. Ulterior, băncile licenţiate au fost nevoite să ia măsuri în privinţa agenţilor economici care nu s-au conformat, inclusiv câteva întreprinderi din regiunea transnistreană. În prezent, peste 400 de intreprinderi din această zonă deţin conturi în băncile licenţiate de la Chişinău”, explică Banca Naţională. 

Amintim că Mold-street a scris astăzi că de câteva zile, un grup de circa 25 de companii din regiunea separatistă au ajuns cu conturile blocate în băncile din Republica Moldova. Acestea ar fi fost implicate în operaţiuni dubioase cu risc de finanţare a terorismului.
Similare
RECOMANDĂRI