Leul moldovenesc are o evoluţie contradictorie, expert economic
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Leul moldovenesc are o evoluţie contradictorie, expert economic

Evoluţia leului moldovenesc este una contradictorie şi fluctuează de la deprecieri abrupte la aprecieri semnificative. În prima jumătate a anului 2019, moneda naţională s-a depreciat atât faţă de dolarul SUA, cât şi faţă de moneda unică europeană cu aproape 6%, a constatat economistul Ion Tornea în cadrul emisiunii „15 minute de realism economic”, transmite IPN.

Economistul a precizat că deprecierea este una dintre cele mai semnificative după cea din 2014-2015, determinate de frauda bancară, dar şi după cea din anul 2009, determinată de criza economică-financiară regională. Potrivit economistului, cauzele principale ale deprecierii monedei naţionale faţă de USD şi EUR ţin de evoluţiile cererii şi ofertei interne de valută, amplificate şi de criza politică de după alegerile parlamentare.

Pe partea de ofertă, principalele elemente care influenţează cursul sunt intrările de valută din exporturi şi din transferurile de bani de peste hotare de la lucrătorii migranţi. Exporturile moldoveneşti au crescut în primele 4 luni ale anului curent cu  circa 8%, în timp ce importurile –  aproape dublu (16%). Astfel, deficitul balanţei comerciale a ţării a crescut de la circa 138 mln USD în luna ianuarie, până la aproape 300 de mln USD în luna aprilie.

Economistul a adăugat că transferurile de bani de peste hotare prin intermediul băncilor s-au redus cu aproape 7% în primele cinci luni ale anului curent sau cu peste 34 mln USD. În aceste condiţii, oferta netă de valută de la persoanele fizice a crescut în luna mai doar cu 3,3 milioane USD (+1,6%), în timp ce cererea netă de valută din partea agenţilor economici - cu aproape 83 mln USD (peste 49%).

Potrivit lui Ion Tornea, evoluţia de durată  a cursului va depinde de factorii fundamentali. Până la sfârşitul anului, cel mai probabil, piaţa valutară va fi marcată în continuare de scăderea transferurilor de valută de la persoanele fizice de peste hotare, dar şi de creşterea importurilor într-un ritm mai accelerat, ceea ce va pune presiune pe cursul de schimb al leului faţă de principalele valute străine.

Această cădere nu fa fi însă una abruptă, ci treptată, aşa cum la moment nu există cauze obiective pentru o depreciere bruscă a leului – până la nivelul de 18,5-18,7 lei/1 USD şi 20,8-21 lei/1 EUR, a susţinut Ion Tornea.

Similare
RECOMANDĂRI