ECONOMIC

La Universitatea Tehnică a fost deschis primul laborator în care vor putea fi dezvoltate produse unice şi inovatoare în domeniul energiei regenerabile

Energia Regenerabilă este un domeniu prioritar şi în Republica Moldova dar pentru asta e nevoie de ingineri bine instruiţi care să facă faţă provocărilor. La Universitatea Tehnică a fost deschis primul laborator în care vor putea fi dezvoltate produse unice şi inovatoare. Laboratorul a fost dotat cu cele mai avansate echipamente iar proiectul a fost susţinut de USAID şi Guvernul Suediei.

Energia regenerabilă şi eficienţa energetică sunt printre principalele obiective ale Strategiei energetice a Republicii Moldova, până în 2030. Iar
PowerTech Lab este un laborator conceput anume pentru a dezvolta tehnologii în acest domeniu. Conceptul Power tech îşi propune să modernizeze programul de învăţământ al viitorilor ingineri, pentru a face faţă cerinţelor de pe pieţa muncii.

VICTOR GROPA, decan, Facultatea Energetică şi Inginerie Electrică: „Conceptul Power tech este un concept multaşteptat în domeniul energetic, care îşi propune să modernizeze programul de învăţământ al viitorilor ingineri.  Să-i pregătim astfel ca ei să poată construi o centrală fotovoltaică,eolliană aşa cum avem aici în echipamente”.

ANA CHIRIŢA, coordonator proiect, Tekwill: „Există şi o strategie de ţară care spune că ar trebui să avem mai multe surse de energie regenerabilă.  + 3.25-3.35 Pentru creşterea sectorului de energetică dar şi şi a tehnologiilor informaţionale, vorbim despre un viitor, este doar un prim pas”.

JOHN RIORDAN, USAID Moldova: „USAID crede că Republica Moldova şi-ar putea asigura securitatea energetică dacă ar creşte energia regenerabilă şi eficienţa energetică”.

Studenţii şi profesorii de la Facultatea Energetică şi Inginerie Electrică sunt încântaţi de noile achiziţii. Până acum studiau folosind echipamente vechi, care deseori dădeau erori.

MARCEL BURDUNIUC, cadru didactic: „Putem efectua la un singur stand patru lucrări de laborator, este important pentru studenţi pentru aplicarea lor mai departe în industrie. Să ştie unde pot utiliza ei şi cum pot să utilizeze maşinile electrice pe care noi le studiem aici”.

VICTOR GROPA, decan, Facultatea Energetică şi Inginerie Electrică: „Suntem foarte dependenţi de importul de energie, e nevoie să investim în valorificarea energiei regenerabile pe care o avem la nivel naţional. Dacă vorbim de energie eoliană noi avem posibilitatea de a produce de 8 ori mai mult decât consumăm”,

Implementarea proiectului a costat peste 100 de mii de dolari, bani oferiţi de partenerii de dezvoltare.