La Chişinău a fost lansat Clubul Presei Economice
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

La Chişinău a fost lansat Clubul Presei Economice

Organizaţia non-guvernamentală „Clubul Presei Economice” s-a lansat astăzi la Chişinău, în cadrul unui eveniment festiv cu participarea jurnaliştilor membri, ai oficialităţilor şi partenerilor de dezvoltare.

La eveniment a participat şi Daniel Apostol, director editorial al publicaţiei „Economistul” şi preşedintele Clubului Presei Economice din România.
Misiunea Clubului Presei Economice (CPE) este să contribuie la dezvoltarea jurnalismului economic în Republica Moldova, atât prin stimularea ofertei, cât şi prin educarea cererii de informaţii şi analize economice de calitate, o societate informată fiind mai puţin supusă manipulării de orice fel.
Astfel, CPE îşi propune să organizeze lunar şedinţe ale clubului presei economice, pe tematici de interes public cu invitaţi care să reflecte o gamă cât mai largă de opinii la tema abordată. Potrivit preşedintelui CPE, Alexandru Burdeinîi, vor fi organizate atât şedinţe publice, cu participarea orcărui jurnalist interesat, cât şi şedinţe la care vor avea acces doar membrii organizaţiei.

„Vom avea inclusiv şedinţe în format Chatham House, pentru a oferi membrilor noştri informaţii aprofundate, care să-i ajute să înţeleagă dedesubturile diverselor fenomene economice. Iar asta înseamnă că vom avea reguli stricte privind reflectarea subiectelor discutate la club”, a declarat Alexandru Burdeinîi.

Totodată, pentru a stimula activismul jurnaliştilor economici, CPE va organiza anual un concurs de materiale pe teme specifice, câştigătorii fiind anunţaţi în cadrul unei Gale a jurnaliştilor economici, la final de an. Tema şi condiţiile primului concurs vor fi anunţate în luna iunie.

„Crearea unei coaliţii a jurnaliştilor profesionisti de facură economică şi lansarea ei de astăzi, într-un spaţiu ce predispune la inspiraţie şi creativitate, este, cu certitudine, un eveniment de rezonantă al spaţiului mediatic naţional, dar şi al societăţii civile moldoveneşti în ansamblu. Ţara Dvs are nevoie de o presă economică profesionistă. O presă care poate evolua doar prin consolidare, prin diversificarea formelor de abordare şi de expunere a subiectelor economice complexe, a reformelor strategice derulate în ţară, a problematicii din mediul de afaceri autohton. Toate într-un limbaj adecvat sectoarelor privat şi public, şi bineînţeles, pentru cetăţeni. Un rol aparte revine presei economice în stimularea şi reflectarea echidistantă a dialogului public-privat şi cunoaştem deja că aveţi planuri concrete în acest sens. Avem certitudinea că această consolidare a jurnaliştilor economici, prin lansarea Clubului, va servi la sporirea profesionalismului şi la extinderea în continuare a respectivului segment important al presei naţionale. Programul nostru, care face parte din cei care au încurajat şi au susţinut crearea Clubului, va continua, în conformitate cu obiectivele şi posibilităţile ce le are,  să fie alături în eforturile şi activităţile preconizate ale Clubului”, a subliniat Douglas Muir, directorul Programului USAID Reforme Structurale în Republica Moldova.  

De asemenea, Clubul va lansa în viitorul apropiat Academia jurnalismului economic, un proiect comun cu Asociaţia Businessului European (EBA), implementat cu suportul companiei Japan Tobacco International (JTI).

CPE este condusă de Alexandru Burdeinîi, fondatorul primei agenţii de ştiri economice şi reviste online din Moldova, InfoMarket, creată în anul 2000. Din Consiliul organziaţiei fac parte Dmitri Calac, redactor şef al primului săptămânal economic din Moldova, Экономическое обозрение - Logos press, editat din 1990, şi jurnalistul Vitalie Condraţchi. 

Clubul Presei Economice are deja peste 20 de membri şi este deschis pentru aderarea tuturor jurnaliştilor interesaţi de subiectele economice, inclusiv din instituţiile de presă generaliste, dar şi pentru instituţiile de presă, care vor avea avantaje speciale în calitate de membri.
Similare
RECOMANDĂRI