ECONOMIC

Iurie Uşurelu: Anul 2017 este un an agricol foarte bun

post-img

Anul 2017 ca şi an agricol este unul foarte bun atât la calitatea producţiei, omogenitatea, cât şi la cantitatea recoltei. Declaraţia a fost făcută de către Iurie Uşurelu, secretar de stat la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, în cadrul emisiunii „Moldova în Direct” de la postul public de televiziune.

Potrivit lui Iurie Uşurelu, politica de bază a ministerului este să vadă unde şi la ce preţ se comercializează produsele agricole. „Acum suntem în plin sezon de comercializare a producţiei şi dacă ne referim la culturile de vară-toamnă care mai sunt stocate şi în combinele frigorifice, este prea devreme să vorbim de un rezultat financiar”, spune secretarul de stat, citat de IPN.

Vitalie Gorincioi, preşedintele Asociaţiei Producătorilor şi Exportatorilor „Moldova Fruct”, spune că zăpada din luna aprilie a afectat o parte din culturile de câmp care erau însămânţate. În ceea ce priveşte viticultura şi horticultura, acolo unde a îngheţat floarea, nu a avut loc polenizarea nu mai creşte nimic. „Agricultorii au ştiut din timp despre intemperie şi majoritatea celor care lucrează in ramura horticulturii au întreprins anumite măsuri pentru a proteja culturile”, spune Vitalie Gorincioi. Preşedintele asociaţiei spune că la majoritatea culturilor din horticultură s-au înregistrat pierderi, dar în ansamblu roada va fi mai bună decât anul trecut atât la capitolul cantitate, cât şi calitate.

Dumitru Budeanschi, director de programe al Centrului analitic Expert-Grup, spune că de la an la an fluctuează volumul exporturilor de produse agricole pe pieţele externe. Potrivit lui, se observă în ultimii ani o creştere a ponderii exporturilor în grupa de cereale şi culturi tehnice. „Asta nu este foarte bine, fiindcă acestea sunt culturi cu o valoare adăugată joasă. Strategia de asemenea spune că nu este bine, că trebuie să ne dezvoltăm pe afacerile în agricultură cu valoare adăugată mare. Acest lucru noi îl putem schimba doar dacă politicile de finanţare, subvenţiile şi celelalte programe de dezvoltare în agricultură vor fi orientate să schimbe această structură agricolă şi aceasta ar ajuta şi la veniturile agricultorilor”, spune Dumitru Budeanschi.