ECONOMIC

Italienii sunt interesaţi de mierea din Republica Moldova

post-img

Produsele apicole prezentate de un grup de producători de pe ambele maluri ale Nistrului la expoziţia Apimell din Italia au surprins plăcut vizitatorii.

 „Producătorii italieni au fost impresionaţi de gustul şi parfumul mierii noastre, pe care au calificat-o drept produs ecologic, de înaltă calitate. Le-a plăcut în mod special mierea de salcâm, pentru că are gust delicat, îşi păstrează mult timp transparenţa şi nu se cristalizează”, spune Natalia Porhun, apicultoare din satul Speia, raionul Grigoriopol.
 

Astfel, reprezentanţii Asociaţiei producătorilor şi procesatorilor de miere din Italia au încheiat un memorandum de colaborare cu colegii lor din Moldova şi au solicitat un lot de miere pentru a fi testat de o instituţie internaţională de certificare. Dacă mierea moldovenească va corespunde cerinţelor europene, colaborarea ar putea continua cu mai multe contracte de livrare a mierii în Italia, dar şi alte ţări europene, pe termen lung.

Producătorii de miere de pe ambele maluri ale Nistrului au iniţiat deja procesul de asociere într-un grup de producere. Ei consideră că în acest mod ar putea produce o cantitate mai mare de miere, dar şi să aplice cele mai performante tehnologii în procesul de exploatare a stupinelor.

„Am avut ocazia să vizităm şi câteva întreprinderi apicole, ca să ne familiarizăm cu tradiţiile şi inovaţiile producătorilor italieni şi să preluăm bunele practici. De exemplu, reprezentanţii întreprinderii Piemonte Mielle ne-au vorbit despre experienţa asocierii într-o cooperativă, o informaţie foarte importantă pentru apicultorii moldoveni care acţionează separat şi nu sunt întotdeauna capabili să-şi apere interesele. Un alt mare jucător de pe piaţa mierii italiene ne-a povestit despre echipamentele pentru apicultori, metodele de întreţinere şi cerinţele pentru transportul stupinelor industriale, despre gusturile şi preferinţele consumatorilor de miere din Italia”, ne-a spus Andrei Ghilan, manager pe marketing la o întreprindere apicolă din satul Cazaclia, UTA Găgăuzia.

„Ne dorim să diversificăm pieţele de export pentru producţia autohtonă, de aceea ajutăm producătorii să-şi sporească competitivitatea prin explorarea tehnologiilor moderne şi a inovaţiilor şi să-şi promoveze eficient marfa pe piaţa externă”, susţine Maxim Cataranciuc, manager de proiect la PNUD Moldova. 

Delegaţia din Republica Moldova a mai vizitat şcoala degustătorilor de miere, unde specialiştii sunt instruiţi cum să determine originea, compoziţia şi calitatea mierii după miros, gust, culoare şi senzaţii tactile. Or, în Italia există mai mult de 50 de tipuri de miere. „Cererea de miere ecologică pe piaţa europeană este într-o creştere continuă, la fel şi preţul ei, de aceea ne orientăm spre producerea mierii ecologice clasa premium. Cred că perspectivele apicultorilor noştri sunt încurajatoare”, a mai spus Natalia Porhun. Apicultoarea şi-a dezvoltat afacerea cu miere datorită unui grant oferit de Uniunea Europeană în cadrul unui proiect implementat de PNUD.  

Proiectul „Dezvoltarea capacităţilor de export pe malurile Nistrului” (AdTrade) oferă asistenţă metodologică şi practică pentru crearea unor legături comerciale pe termen lung între antreprenorii de pe ambele maluri ale Nistrului şi la edificarea unui mediu de încredere şi de cooperare în regiune. Iniţiativa stimulează şi promovează exporturile de mărfuri şi servicii din regiune, prin accesarea oportunităţilor oferite de Acordul de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător. Proiectul susţine dezvoltarea şi sporirea competitivităţii întreprinderilor micro, mici şi mijlocii şi contribuie la crearea noilor companii, ceea ce, implicit, va conduce la îmbunătăţirea condiţiilor de trai ale locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului.