Ion Chicu spune că R. Moldova intenţionează să intre în lista asociaţiilor Băncii Euroasiatice de Dezvoltare
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Ion Chicu spune că R. Moldova intenţionează să intre în lista asociaţiilor Băncii Euroasiatice de Dezvoltare

Prim-ministrul Ion Chicu a avut discuţie cu Andrei Belianinov, Preşedintele Băncii Euroasiatice de Dezvoltare (BED). La şedinţă au participat Oleg Vasneţov, Ambasadorul Federaţiei Ruse în Republica Moldova, Stanislav Pughinschii, Directorul general al Uniunii Industrial Financiare Ruse şi alţi oficiali.

Premierul a menţionat intenţia Republicii Moldova de a intra în lista asociaţilor BED şi a îndemnat companiile ruseşti să examineze potenţialul investiţional al ţării noastre, inclusiv ţinând cont de asistenţa care o poate oferi BED în acest proces.

Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, Belianinov a informat Şeful Executivului despre evoluţia în procesul de examinare a intrării Republicii Moldovaîn lista asociaţilor BED şi vorbit despre existenţa unor proiecte în fază avansată de elaborare, care ar urma să fie implementate în Moldova cu asistenţa financiară a BED.

Pughinschii a oferit detalii despre proiectul unui hub agroindustrial, ce urmează să fie construit şi echipat în RM, menit să achiziţioneze şi să proceseze producţia agricolă de la fermierii autohtoni. Hub-ul va asigura legătura între fermieri şi reţelele comerciale, şi va oferi finanţare fermierilor în schimbul cultivării unor produse solicitate de consumatorii finali. Valoarea proiectului se ridică la 50 milioane de dolari şi termenul de executare a lucrărilor şi punere în funcţiune va fi de până la 18 luni.

Prim-ministrul a asigurat că Guvernul va susţine asemenea proiecte şi a îndemnat investitorii să avanseze în implementarea lui.

În cadrul şedinţei au fost discutate oportunităţile investiţionale pe domeniul infrastructurii feroviare, producerii energiei regenerabile şi soluţiilor de digitalizare, care ar putea fi susţinute de BED.

Guvernul precizează în comunicat că Banca Euroasiatică de Dezvoltare a fost creată în 2006 de Federaţia Rusă şi Kazahstan. În prezent BED are 6 state asociate: Federaţia Rusă, Kazahstan, Armenia, Belarus, Kirghizia şi Tadjikistan. Portofoliul de credite în 2019 a fost de cca 4,7 miliarde de dolari. Profitul pentru 2019 a fost de cca 200 milioane de dolari.

Similare
RECOMANDĂRI