ECONOMIC

Ion Chicu: Fondul de subvenţionare în agricultură urmează a fi suplimentat cu 50 mln.lei

post-img

Agenţii economici, care au fost nevoiţi să-şi sisteze activitatea, urmare a restricţiilor antiepidemice impuse de autorităţi, vor fi scutiţi integral, pe perioada stării de urgenţă, de impozitele şi taxele pe salariul plătit angajaţilor în şomaj tehnic. Despre acest lucru anunţă premierul Republicii Moldova, Ion Chicu, care susţine că măsura a fost luată în contextul instituirii stării de urgenţă.

"Mecanismul de scutire presupune rambursarea imediată din Bugetul de Stat a plăţilor aferente impozitării salariilor efectuate de agenţii economici în BASS, FAOAM şi Bugetele Locale. Prin acest mecanism, asigurăm sustenabilitatea acestor 3 bugete, dar şi rambursăm businessului circa 43% din cheltuielile aferente salariului.Pentru agenţii economici din celelalte ramuri, statul rambursează 60% din volumul impozitelor aferente plăţilor salariale, conform aceluiaşi mecanism. Serviciul Fiscal de Stat va prezenta în scurt timp informaţia detaliată privind acţiunile practice, care urmează a fi întreprinse de agenţii economici pentru a primi din BS banii respectivi", a spus Ion Chicu.

Totodată, el afirmă că autorităţile au identificat şi un mecanism de susţinere a persoanelor care, temporar, au rămas fără serviciu. "Prin suplimentarea esenţială (triplarea) ”fondului de şomaj”, statul va susţine cetăţenii apţi de muncă, care temporar au rămas fără serviciu. Pentru persoanele eligibile pentru aceste plăţi conform legislaţiei actuale se vor plăti îndemnizaţiile de şomaj conform procedurilor în vigoare, dar mărimea acestora nu va fi mai mică decăt salariul minim garantat pentru sectorul real (2775 lei pentru anul 2020)", anunţă premierul.

Totodată, pentru persoanele, care conform legislaţiei actuale nu pot beneficia de aceste îndemnizaţii, statul îşi asumă angajamentul să achite îndemnizaţiile respective de şomaj în mărimea salariului minim garantat de 2775 lei. De această îndemnizaţie pot beneficia, bineînţeles, şi cetăţenii Republicii Moldova, care au revenit de peste hotare şi sunt în căutarea unui loc de muncă. Pentru a beneficia de aceste plăţi persoanele fără loc de muncă urmează să se adreseze la oficiile Agenţiei Ocupării Forţei de Muncă.

"Pentru persoanele din diasporă, care au revenit în ţară şi doresc să activeze/investească în sectorul agrar, statul va oferi suport financiar prin intermediul AIPA. Pentru aceste scopuri Fondul de subvenţionare în agricultură urmează a fi suplimentat cu 50 mln.lei Săptămâna viitoare, după consultări cu reprezentanţii businessului, vom veni cu al 3-lea pachet de măsuri de susţinere a economiei Republicii Moldova", susţine premierul.