ECONOMIC

Investiţiile străine, gura de aer pentru Republica Moldova

post-img

Republica Moldova are nevoie de investiţii pentru o creştere economică calitativă, însă plasatorii de capital ezită sau ocolesc Republica Moldova. Principalele motive care îi sperie este mărimea pieţei interne, instabilitatea politică şi lipsa forţei de muncă bine pregătite, constată directorul de programe IDIS Viitorul, Viorel Chivriga în cadrul emisiunii ”15 minute de realism economic”.

În prezent sunt vizibile mai multe măsuri de remediere a situaţiei din partea companiilor, dar şi a decidenţilor. La sfârşitul anului 2017 pe piaţa din Republica Moldova s-a înregistrat o situaţie mai bună faţă de anii precedenţi. Stocul investiţiilor directe a început să crească, înregistrând 3,324 mil. USD. Au început să vină investitori de talie mai mare în unele centre raionale. Ca exemplu, în Comrat, Edineţ, Străşeni, Orhei. E o situaţie puţin atipică pentru Moldova, dar normală pentru toate statele din jur. De fapt, acest lucru are efect multiplicator, care va genera noi investiţii şi va capta atenţia unor noi investitori asupra centrelor raionale şi va schimba economia locală. Pe de altă parte, în topul plasatorilor externi de capital, sunt semnalate schimbări pozitive-statele cu cele mai mari investiţii în economia Moldovei, Olanda, Spania, Franţa, Cipru, România şi Rusia îşi consolidează poziţiile, majorând soldul ISD în economia ţării noastre.

Potrivit lui Chivriga, domeniile agriculturii au înregistrat 1,6% investiţii directe din total, transportul şi depozitarea - 1,5%, sănătate - 0,4% şi învăţământului - 0,08%. Aceste domenii au nevoie stringentă de investiţii, dar pentru care plasatorii de capital nu se înghesuie. În acelaşi timp sunt domenii atractive care fac din ochi investitorilor: sectorul financiar şi asigurări, utilităţile (aprovizionarea cu gaze şi energie electrică şi termică, apă caldă), informaţii şi comunicaţii, industria de prelucrare, comerţului cu ridicata şi cu amănuntul.

Decidenţii trebuie să ia în calcul, care ar putea să fie pârghiile de atragere a capitalului străin în Republica Moldova, deoarece acesta generează experienţă, locuri de muncă, creşterea numărului întreprinderilor competitive şi a produselor şi serviciilor de calitate.

Referindu-se la piaţă, directorul de programe susţine că piaţa Republicii Moldova este una mică şi este privită cu mai puţin interes de către plasatorii de capital, însă există alte atuuri. Este vorba de deschiderea pe care o are ţara, dar şi cadrul general de reglementare şi regulator care este propice pentru tranziţia spre alte pieţe.

”Investitorii străini nu privesc bogăţiile pe care nu le are Republica Moldova, ci eficienţa şi activitatea instituţiilor de stat şi a agenţiilor. Aici e vizibilă o schimbare pozitivă, parţial datorată reformelor guvernamentale şi cea regulatorie. Cea din urmă a contribuit la eliminarea unui număr mare de acte permisive şi acte guvernamentale, care mai mult încurcau activitatea operatorilor economici în anumite domenii. Pe de altă parte, un aspect forte îl constituie acordurile internaţionale semnate de către Republica Moldova-Acordul de Asociere cu UE (DCFTA), acordurile de liber schimb semnate cu statele CEFTA, CSI, dar şi cele bilaterale semnate cu un număr semnificativ de state privind promovarea şi protejarea investiţiilor, evitarea dublei impuneri şi comerţul liber”, a opinat Chivriga.

În concluzie, Viorel Chivriga a spus că dacă acum câţiva ani, forţa de muncă ieftină era unul din puţinele atuuri care îi atrăgeau pe plasatorii de capital în Republica Moldova, acum investitorii se confruntă cu lipsa forţei de muncă calificate. Anume aici, e nevoie de intervenţii şi reforme din partea instituţiilor de stat.