ECONOMIC

Investiţiile europene au îmbunătăţit vizibil calitatea vieţii tuturor cetăţenilor R. Moldova. Doar în 2021, UE a oferit 170 de milioane euro

Investiţiile europene au îmbunătăţit vizibil calitatea vieţii tuturor cetăţenilor Republicii Moldova. Doar în 2021, Uniunea Europeană a oferit 170 de milioane euro, cea mai mare asistenţă financiară acordată statelor din regiune. S-a investit în infrastructură, educaţie, sănătate, agricultură, eficienţa energetică şi cultură. Datorită investiţiilor UE au fost create sute de noi locuri de muncă şi s-au generat noi oportunităţi economice.

Cu bani europeni, multe dintre zonele rurale au devenit mai atractive pentru mediul de afaceri dar mai ales pentru cetăţeni. 2021 a fost anul în care Uniunea Europeană şi-a luat angajamentul de a susţine şi mai mult Republica Moldova.

Din cele 170 de milioane de euro oferite pentru dezvoltarea Republicii Moldova, 36 de milioane de euro au fost direcţionate pentru trei mari proiecte - dezvoltarea comunităţilor locale, reforma justiţiei şi mass-media. In 2021, UE a oferit şi peste 21 de milioane de euro pentru Programul de Sprijin Bugetar destinat Poliţiei.

Alte 60 de milioane de euro au fost oferiţi pentru depăşirea crizei energetice. Un ajutor extrem de important a fost acordat pentru susţinerea sistemului de sănătate în lupta cu coronavirusul. S-au oferit 15 milioane de euro pentru a diminua impactul socio-economic provocat de pandemie iar alte 7 milioane de euro pentru sistemul medical din Republica Moldova.

Vorbim inclusiv de donaţii de echipamente şi dispositive medicale vitale pentru pacienţii COVID-19 şi pentru cadrele sanitare din prima linie. Putem da exemplu Laboratorului Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică care a fost dotat cu un echipament modern ce permite depistarea noilor mutaţii ale coronavirusului.

2021 - INVESTIŢIILE U.E. ÎN REPUBLICA MOLDOVA      

7 MILIOANE DE EURO        LUPTA ÎMPOTRIVA PANDEMIEI
36 MILIOANE DE EURO      DEZVOLTARE LOCALĂ, JUSTIŢIE ŞI MASS-MEDIA
21,4 MILIOANE DE EURO   REFORMA POLIŢIEI
15 MILIOANE DE EURO      REZILIENŢĂ COVID-19
60 MILIOANE DE EURO      SPRIJIN PENTRU DEPĂŞIREA CRIZEI ENERGETICE

ALA HALACU, şef Direcţia Diagnostic de Laborator, ANSP: „Acest aparat ne va permite să detectăm acele mutaţii anume la persoanele care sunt mai grave, persoanele care fac reinfectări. Dacă de exemplu secvenţierea era separată, analiza separată, exportarea datelor separată acest echipament reuneşte toate aceste sisteme"

ALA NEMERENCO, ministrul Sănătăţii: „Acest echipament este foarte necesar şi va fi util în alte domenii, înclusiv medicină legală, biologie evolutivă şi alte cercetări".

dr. MILJANA GRBIC, reprezentant OMS: „De ce este important? Va permite autorităţilor să orienteze în cel mai bun mod măsurile de sănătate publică, cum să protejeze oamenii şi cum să rupă lanţul de infectări"

Excelenţa Sa JANIS MAZEIKS, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova: „Acest echipament de secvenţionare poate fi numit artileria grea pentru specialiştii în domeniu. Ei vor putea înţelege ce se întâmplă cu acest virus".

Tot în 2021 au fost duse la bun sfârşit un şir de proiecte susţinute financiar de Uniunea Europeană. În urma investiţiilor europene, studenţii de la Universitatea Tehnică din Moldova pot face de acum cercetări în laboratoare moderne, dotate cu utilaje de ultimă performanţă.

ARTUR MACARI, şef, Departamentul Tehnologia Produselor Alimentare: „Inventează produse noi, testează produse noi şi sunt pregătiţi foarte bine pentru a fi încadraţi în industria alimentară. S-au creat condiţii pentru buna desfăşurare a prelegerilor, seminarelor şi lucrărilor de laborator.”

SSINCRON ALBERTO CARLEI, director, BEI Moldova: „Sprijinul vine pentru a crea o generaţie de profesionişti în agricultură, care să fie competitivi."

GINTAUTAS BARANAUSKAS, şef adjunct pentru cooperare, Delegaţia U.E.: „Scopul intervenţiei noastre este să apropiem Republica Moldova de Uniunea Europeană din punct de vedere economic şi să creştem bunăstarea cetăţenilor."

Şi Liceul Teoretic "Dimitrie Cantemir" din municipiul Bălţi a fost modernizat cu ajutorul Uniunii Europene iar elevii şi profesorii BENEFICIAZĂ ACUM DE condiţii bune de studii. Instituţia a fost renovate, înclusiv pentru a spori eficienţa energetică a clădirii, un domeniu prioritar pentru Uniunea Europeană.

ANGELA MURZAC, director, Liceul Teoretic ,,Dimitrie Cantemir'' Bălţi: „Vor beneficia de condiţii foarte bune de lucru elevii din liceul nostru, de învăţare. Vor avea parte de spaţii ventilate, încălzite. Condiţiile acestea care vor fi erau de vis pentru noi".

Excelenţa Sa PETER MICHALKO, ex-ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova: „Cu asistenţa oferită de Uniunea Europene aceste lucrări vor îmbunătăţi calitatea vieţii a circa 1000 de beneficiari direcţi, elevi şi profesori, generand beneficii pentru întreaga comunitate.”

Datorită unui alt proiect finanţat de Uniunea Europeană au fost reabilitaţi 26 de km de reţea de alimentare cu apă în oraşele Drochia şi Făleşti. A fost construită şi o staţie de tratare iar după ani de aşteptare, locuitorii se pot bucura de acces la apă potabilă de calitate.

NINA CERETEU, primar, Drochia: „Reparaţia a circa 26 de km din reţeaua apeductului central. Reabilitarea staţiilor de pompare, Nr2 şi Nr 3 din oraş, a fântinilor, deci astăzi avem apă de calitate pentru că proiectul prevedea şi construirea unei staţii de tratare a apei."

Şi locuitorii oraşului Cantemir au condiţii mai bune de trai datorită unei investiţii de 8,7 milioane de euro asigurată de Uniunea Europeană şi Agenţia Austriacă pentru Dezvoltare. S-a construit un nou sistem de canalizare şi o staţie modernă de epurare ce asigură condiţii sporite de igienă şi protecţie a mediului.

GABRIEL TERENTE, manager de proiect: „Dacă până acum, oamenii îşi aruncau dejecţiile într-i fântână şi spuneau că pe mine nu mă interesează că se duce în pământ, de acum, asta nu se va mai întâmpla."

Afacerile de succes i-au motivat pe mulţi cetăţeni ai Republicii Moldova să îşi dorească schimbări şi să aplice la proiectele susţinute financiar de Uniunea Europeană. Pornind de la o idee, agenţi economici, gospodari sau meseriaşi cu experienţă, pot crea acum asociaţii sau îşi pot deschide propria afacere, pentru a valorifica potenţialul local. Totul, cu ajutorul financiar oferit de Uniunea Europeană.

VICTORIA IVANESI, profesoară: „De când suntem membri ai Grupului de Acţiune Locală "Plaiul Codrilor" am reuşit să implementăm o serie
de proiecte cu suportul Uniunii Europene de care suntem bucuroşi şi foarte mândri. Pentru noi Uniunea Europeană este o rază de lumină, care luminează localitatea în dezvoltarea social economică, culturală, şi în mod special educaţională, fapt care ne bucură şi crează premise de a merge mai departe.”

NICOLAE SÎNGEREANU, apicultor: „Astfel de proiecte sunt binevenite, în special în zona rurală, pentru tinerii care intenţionează sau doresc să rămână acasă. Cu această susţinere e posibil să ai un motiv în plus de a rămâne acasă şi de a dezvolta o activitate antreprenorială.”

SERGIU JOSAN, manager, Grup de Acţiune Locală: „Anii 2019-2020 au fost destul de fructuoşi, am avut implementate 20 de proiecte în sumă de peste 1 milion 600 de mii de lei.  Misiunea noastră este să dezvoltăm comunităţile noastre rurale şi să îmbunătăţim condiţiile de trai ale populaţiei.”

Tot în 2021, Comisia Europeană a anunţat un Plan de redresare economică pentru Republica Moldova, DE până la 600 de milioane de euro, sub formă de asistenţă macro-financiară, granturi şi investiţii. Oficialii UE au declarat că Republica Moldova se află la o răscruce de drumuri, iar planul de redresare economică este un efort fără precedent făcut în interesul cetăţenilor. Programul urmează a fi implementat în următorii trei ani.