ECONOMIC

Investiţiile cetăţenilor în maşini, utilaje şi programe informatice sunt în creştere

post-img

Activitatea investiţională în Republica Moldova, în anul 2017, a crescut cu 1,3%, faţă de anul 2016, atingând valoarea de 21 de miliarde de lei. Domeniile atractive pentru cetăţeni sunt construcţiile inginereşti, maşinile, utilajele şi programele informatice.

După tipurile de active, în anul 2017, creşteri esenţiale au fost înregistrate în cazul investiţiilor în construcţii inginereşti – cu 25%, maşini şi utilaje – cu 9%, programe informatice – cu 18% şi în active biologice imobilizate (fitotehnie şi zootehnie) – cu 8%. Anume investiţiile în aceste domenii au influenţat creşterea volumului total de investiţii în active imobilizate, care cuprinde atât investiţiile în active materiale (clădiri, maşini, utilaje etc.), cât şi cele nemateriale (drepturi de proprietate intelectuală, programe informatice etc.).

Anul trecut, investiţiile publice au constituit principalul motor care au determinat creşterea investiţiilor. Din contul bugetului de stat au fost alocate, pentru proiecte investiţionale, circa 1,4 miliarde de lei, cu 27% mai mult comparativ cu anul 2016. Şi din contul bugetelor administrativ-teritoriale s-au alocat cu 33% mai mulţi bani, ceea ce a constituit circa 1,3 miliarde de lei. În special, au fost în creştere cu 25% investiţiile în construcţii inginereşti (străzi, drumuri, sisteme de alimentare cu apă şi canalizare, sisteme de irigaţie etc.) şi cu 26% - în clădiri nerezidenţiale. Comparativ cu anul 2016, anul trecut s-a remarcat o creştere a investiţiilor din contul mijloacelor financiare ale fondului rutier cu 67% şi ale fondului ecologic cu 13%.

Sectorul construcţiilor pare să se fi revigorat după trei ani de recesiune. În  anul 2017,  întreprinderile cu genul principal de activitate „Construcţii” au efectuat în antrepriză lucrări în valoare de 9 miliarde de lei, sau cu 2,3% mai mult faţă de volumul înregistrat în 2016. 

Procurarea utilajului, maşinilor, instalaţiilor de transmisie a asimilat circa 7 miliarde de lei (33%) din volumul total al investiţiilor. Cea mai mare parte a mijloacelor financiare în utilaje au fost investite de către sectorul privat (circa 75%), ceea ce demonstrează că agenţii economici se orientează spre retehnologizarea proceselor de producţie, fapt stimulat şi de necesitatea alinierii calităţii produselor moldoveneşti la cerinţele pieţelor externe, pentru a beneficia de oportunităţile oferite de Acordul de Asociere/DCFTA cu Uniunea Europeană.

Anul trecut, investiţiile în mijloacele de transport au însumat 1,9 miliarde de lei, în scădere cu 0,1%, faţă de 2016,  fapt determinat de micşorarea investiţiilor în acest domeniu de către sectorul privat (-6,1%). Totuşi, sectorul privat a investit circa 63% din suma totală a investiţiei pe sector.