Introducerea monedei de 2 lei va simplifica achitarea plăţilor
Sursa foto:Politik.md Vizualizari:

Introducerea monedei de 2 lei va simplifica achitarea plăţilor

Banca Naţională a Moldovei planifică să înlocuiască bancnota de 1 leu cu monedă şi să introducă o nouă monedă de 2 lei. Expertul economic Veaceslav Ioniţă consideră că implementarea proiectului va economisi cheltuielile la fabricarea acestora şi va aduce simplificări în momentul achitării şi primirii unor sume de bani.

Scopul proiectului este de a economisi sume importante de bani, deoarece bancnota de 1 leu are o pondere infimă ca valoare, însă se uzează cel mai des. 

„Pe lângă economiile BNM, ideea introducerii unei monede de 2 lei va simplifica enorm eforturile noastre în momentul achitării şi primirii unor sume de bani. În sistemul economic actual: 1, 5, 10, 20, 50... lei, pentru efectuarea unei tranzacţii utilizăm în medie 3,72 bancnote. Introducerea monedei de 2 lei va reduce numărul de unităţi monetare necesare pentru o tranzacţie”, mai scrie economistul pe blog.

Introducerea monedei de 2 lei va reduce numărul de unităţi monetare necesare pentru o tranzacţie cu 33,4%.

„Moneda este un element important de imagine a ţării. Turiştii obişnuiesc să-şi ia ca amintire monedele ţărilor pe care le-au vizitat. Sper foarte mult că monedele noi, de 1 leu şi 2 lei, nu vor fi două bucăţi de metal, dar vor avea un disign şi o valoare numismatică demnă unei ţări europene” este de părere Veaceslav Ioniţă.

TVR MOLDOVA aminteşte că proiectul cu privire la introducerea monedelor de 1 leu şi 2 lei este încă la faza de discuţii.
Similare