Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Întreprinderile mici şi mijlocii se pot asocia după modelul "cluster"

Modelul de asociere de tip "cluster" prinde contur şi în Republica Moldova. Întreprinderile mici şi mijlocii se pot asocia, pentru a deveni mai puternice şi mai competitive pe piaţă. Două modele pilot au fost deja lansate, la Soroca şi Cahul, în domeniile industriei creative şi al textilelor.  Republica Moldova preia experienţa României, care are deja înregistrate 70 de clustere. 

Modelele de asociere de tip Cluster le permit întreprinderilor mici şi mijlocii care activează în aceleaşi domenii să conlucreze, să-şi dezvolte potenţialul şi să-şi mărească volumul exporturilor.

Două modele pilot de tip cluster au fost deja lansate în sudul şi nordul ţării. Clusterul de la Soroca îşi propune să devină mult mai competitiv pe piaţă în domeniul textilelor.

Experţiii din România au identificat în Republica Moldova mai multe domenii în care antreprenorii îşi pot uni forţele pentru a-şi dezvolta afacerile.

Republica Moldova preia din experienţa României în domeniul asocierii de tip cluster. În ţara vecină sunt înregistrate deja peste 70 de astfel de corporaţii pentru a-şi spori productivitatea.

Experienţa internaţională a demonstrat că asocierea întreprinderilor ce activează într-un anumit sector duce la extinderea pieţei, creşterea vizibilităţii şi sporirea productivităţii.
Similare
RECOMANDĂRI