ECONOMIC

Întreprinderile mici şi mijlocii riscă falimentul din lipsa resurselor financiare de rezervă

post-img

Întreprinderile mici şi mijlocii riscă falimentul pentru că nu au resurse financiare de rezervă, precum şi din cauza sistării totale sau parţiale a activităţii. Despre această a declarat directorul executiv al Alianţei Întreprinderilor Mici şi Mijlocii din Moldova, Liliana Busuioc, la o întrevedere cu premirul Ion Chicu. Directorul AIM a solicitat să fie luată în consideraţie o abordare sectorială a măsurilor de suport având în vedere afacerile cele mai afectate de declararea stării de urgenţă.

Într-un comunicat de presă al AIM se menţionează că Liliana Busuioc a vorbit despre abuzurile care se fac din partea organelor de poliţie. Ea a solicitat Guvernului să vină cu informaţie clară pentru mediul de afaceri cu privire la interpretarea legii pentru a evita abuzurile şi constrângerile.

Drept urmare a şedinţei de clarificare a întrebărilor agenţilor economici privind desfăşurarea activităţii pe perioada stării de urgenţă, Centrul Unic de Apel al Serviciului Fiscal de Stat (080001525) va prelua, începând de mâine, 20 martie, suportul informaţional oferit agenţilor economici. Alte constrângeri, clarificări şi propuneri pot fi adresate Secretariatului Consiliului Economic de pe lângă prim-ministru.

În cadrul întrevederii, prim-ministrul a declarat că o prioritate este menţinerea stabilităţii bugetar-fiscale, precum şi finanţarea obligaţiilor sociale, menţionând că situaţia se schimbă de la o zi la alta şi acţiunile vor fi în consecinţă.

Totodată, au fost prezentate măsurile de suport care urmează a fi implementate. Printre aceste se numără amânarea achitării impozitului pe venitul din activitatea de întreprinzător aferent primului trimestru al anului 2020, pentru perioada de până la data de 25 iunie. Eset examinată şi amânarea până la 25 aprilie 2020 a declarării şi achitării impozitului pe venit pentru anul 2019 de către întreprinzătorii individuali sau gospodăriile ţărăneşti (de fermier), neplătitori de TVA, cu până la trei salariaţi şi de către agenţii economici subiecţi ai sectorului întreprinderilor mici şi mijlocii (regimul IVAO).

Printre măsuri se mai numără introducerea cotei de 15% TVA pentru sectorul HoReCa, începând cu 1 mai 2020, precum şi introducerea moratoriului asupra tuturor controalelor de stat până la data de 1 iunie 2020 şi suspendarea pe perioada stării de urgenţe a vizitelor fiscale. O altă măsură este prelungirea cu 30 de zile a termenului de examinare a cazurilor de încălcare a legislaţiei fiscale şi vamale sau de examinare a contestaţiilor fiscale şi vamale care a survenit în perioada stării de urgenţe declarate etc.