ECONOMIC

Iniţiativă legislativă: PAS propune evaluarea externă a Consiliului Concurenţei. „A eşuat lamentabil în lupta cu monopolurile”

post-img

Deputaţii din fracţiunea PAS au înregistrat astăzi o iniţiativă legislativă care prevede realizarea unui audit extern al Consiliului Concurenţei. Scopul acestui audit este să evalueze prestaţia acestei instituţii în ultimi ani şi să deschidă calea către schimbarea conducerii, anunţă deputatul Radu Marian.

Potrivit lui Marian, Consiliul Concurenţei a eşuat lamentabil în obiectivul său de a lupta cu monopolurile, iar incompetenţa acesteia se vede cel mai bine pe piaţa petrolieră, unde în ultima perioadă au avut loc mai multe majorări la rând.

„Operatorii de pe piaţa produselor petroliere majorează sistematic preţurile, cu acelaşi procentaj, în unison, deja a 5-a oară în acest an, iar Consiliul Concurenţei nu întreprinde măsurile necesare pentru a contracara evidentele înţelegeri de cartel. La solicitarea Preşedinţiei de a elucida subiectul, Consiliul Concurenţei a declarat că „a urmărit timp de 1 an şi 11 luni (!), dinamica modificării preţurilor la produsele petroliere, pentru a depista dacă există semne de acţiuni coordonate”. Cu părere de rău, rezultatele acestei investigaţii şi nici măcar constatările preliminare, nu sunt cunoscute nici astăzi”, spune deputatul. 

Radu Marian aminteşte că în luna aprilie 2020, atunci când preţul de import în Republica Moldova al benzinei a scăzut cu 64% în comparaţie cu ianuarie 2020, preţul cu amănuntul a scăzut cu doar 14% în aceeaşi perioadă. O tendinţă similară s-a păstrat şi în celelalte luni.

„Aceste fapte şi date pare a fi ignorate cu desăvârşire de către, Consiliul Concurenţei. Lipsa de reacţie a Consiliului Concurenţei în combaterea tendinţelor anticoncurenţiale este vizibilă şi în alte domenii-cheie economice, cum ar fi piaţa lactatelor, cerealelor, metalelor, etc.

În aceste condiţii, se impune realizarea unui audit extern independent de performanţă a activităţii Consiliului Concurenţei. Realizarea acestui audit a fost şi una din solicitările Uniunii Europene pentru a debursa a doua tranşă a asistenţei macrofinanciare din partea UE din anul 2020. Aşadar, prin adoptarea acestei hotărâri de către Parlamentul Republicii Moldova, Uniunea Europeană va avea o dovadă clară de asumare a angajamentului Parlamentului pentru îmbunătăţirea mediului concurenţial în ţara noastră”, conchide Marian.