ECONOMIC

Incubatorul de afaceri din Ceadâr-Lunga, desemnat cel mai bun incubator din 2018

post-img

Cel mai bun incubator de afaceri din anul 2018 a fost desemnat cel din Ceadâr-Lunga, în urma unui concurs desfăşurat al patrulea an consecutiv de către Organizaţia pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (ODIMM) şi Reţeaua Incubatoarelor de Afaceri din Republica Moldova (RIAM).

Diploma de onoare, Cupa Transmisibilă şi cadoul de preţ au fost înmânate pentru activitatea remarcabilă a incubatorului pe parcursul anului 2018, scrie INFOTAG.

Potrivit directorului general interimar al ODIMM, Petru Gurgurov, concursul are drept scop promovarea reuşitelor şi bunelor practici înregistrate de incubatoarele de afaceri, stimularea activităţii acestora şi, nemijlocit, crearea de noi oportunităţi de dezvoltare a întreprinderilor mici şi mijlocii în regiuni. 

„Incubatoarele de afaceri vin ca răspuns la nevoile întreprinderilor mici şi mijlocii în etapele esenţiale ale unei afaceri, precum iniţiere şi pătrundere pe piaţă. Un incubator urmăreşte să aibă un efect pozitiv asupra sănătăţii economice a unei zone, a unei comunităţi”, a menţionat Petru Gurgurov.

Incubatorul de afaceri din Ceadâr-Lunga a fost deschis oficial pe 10 iulie 2014. În cadrul instituţiei activează 19 afaceri, dintre care nouă sunt start-up-uri. 10 întreprinderi oferă servicii, iar nouă dintre acestea activează în domeniul producerii. Pe parcursul anului 2018, în cadrul incubatorului au fost oferite peste 15 mii de consultaţii antreprenorilor şi potenţialilor întreprinzători. Pentru dezvoltarea abilităţilor antreprenoriale, promovării şi accelerării dezvoltării afacerilor incubate au fost accesate patru proiecte de dezvoltare economică şi organizate 37 de sesiuni de instruire şi informare.

În Republica Moldova activează 11 incubatoare de afaceri: la Ştefan-Vodă, Dubăsari, Leova, Ceadâr-Lunga, Rezina, Nisporeni, Sângerei, Soroca, Cimişlia, Cahul şi Călăraşi. În cadrul acestora îşi desfăşoară activitatea aproximativ 200 de companii rezidente, dintre care 94 sunt start-up-uri, 107 sunt gestionate de tineri şi 95 de companii sunt administrate de femei. Per total, au fost create 993 locuri de muncă, dintre care 514 pentru femei şi 431 sunt ocupate de tineri.