ECONOMIC

Incubatorul de Afaceri Cahul a devenit o oportunitate pentru dezvoltarea a 16 afaceri locale

post-img

Incubatorul de Afaceri Cahul a devenit o oportunitate pentru dezvoltarea a 16 afaceri locale. După doi ani activitate în cadrul acestei platforme, antreprenorii spun că cifra lor de afaceri a crescut substanţial, iar profitul îl investesc în utilaj performant. Proiectul a fost finanţat de Uniunea Europeană şi autorităţile locale.

Antreprenorul Mihai Balan are o întreprindere mică, în care produce suvenire, articole de decor pentru casă, obiecte personalizate şi produse tematice pentru evenimente. Timp de doi ani, întreprinderea închiriază spaţii de producere la Incubatorul de Afaceri Cahul la preţ redus, beneficiază de servicii de consultanţă şi de instruire antreprenorială gratuite, relatează Mesager.

„Dacă în oraş spaţiu vine 5, 6, 7 euro, pe când aici plătim spaţiu 1.5, condiţiile sunt bune, nu trebuie să repari cevaşi dacă noi aici avem 70 de metri pătraţi, economisim 6-5000 mii de lei în fiecare lună. Am economisit foarte mult pentru plăţile pentru arendă şi banii economisiţi i-am investit pentru utilaje noi”, a declarat rezidentul incubatorul de afaceri din Cahul, Mihai Balan.

Antreprenorul Elvira Girova a deschis în Incubatorul de afaceri o cafenea, iar fiica ei mai mare - un atelier de cusut.

„Până a veni aici plăteam foarte mult pentru arendă, în jur de 1700 de euro pe lună şi aproape nimic nu câştigam din afacerea aceasta. Aici, la Incubatorul de Afaceri, plătim de 5 ori mai puţin, putem să ne dezvoltăm afacerea, deja vrem să deschidem şi o terasă. Suntem foarte mulţumiţi că suntem rezidenţi aici, că avem această posibilitate să lucrăm la noi în ţară şi nu trebuie să plecăm nicăieri. Aceasta e foarte important pentru noi şi copiii noştri”, a spus rezidentul incubatorul de afaceri din Cahul, Elvira Girova.

Incubatorul de afaceri este o alternativă de dezvoltare şi pentru oameni de afaceri cu experienţă

„Noi oferim şi cursuri gratuite cu ajutorul ODIMM: contabilitate, management,alte direcţii pentru dezvoltarea afacerii. La moment avem un rulaj de 1 milion 700, aproape 2 milioane de lei, avem aici startup-uri, a crescut popularitatea rezidenţilor de aici, avem încheiate contracte cu antreprenori din România şi Ucraina. Inclusiv şi serviciile de catering care sunt solicitate şi în România”, a declarat managerul incubatorul de afaceri din Cahul, Artur Nebunul.

Autorităţile locale apreciază în special crearea a peste 60 de locuri de muncă.

„Preponderent sunt tineri rezidenţi, 25-35 media de vârstă, sunt 15 avem locuri disponibile. Asta-i cea mai mare problemă să stopăm migraţia, să creăm locuri de muncă, să se întoarcă lumea înapoi, să lucreze aici în ţară”, a declarat vicepreşedintele raionului Cahul, Vlad Căşuneanu.

În prezent Incubatorul de afaceri Cahul găzduieşte 16 rezidenţi, specializate în alimentaţie publică, contabilitate, servicii de masaj terapeutic, producere de încălţăminte, geamuri şi uşi din PVC. Proiectul a fost finanţat Uniunea Europeană cu 8,5 milioane de lei, contribuţia autorităţilor locale fiind de 900 de mii de lei.