ECONOMIC

VIDEO. Începând cu 5 iunie, Moldova va cumpăra energie electrică din stânga Nistrului

Centrala Termoelectrică Cuciurgan va asigura Republica Moldova cu energie electrică în proporţie de 70 la sută. Asta după ce „ENERGOCOM” a încheiat un contract de furnizare a energiei electrice cu compania ЗАО «Молдавская ГРЭС», care a intrat în vigoare începând cu 5 iunie 2017.

La finele lunii martie 2017, Societatea pe Acţiuni „ENERGOCOM” a negociat şi a încheiat un contract de furnizare a energiei electrice cu compania „DTEK Traiding” (Ucraina), care avea cea mai mică ofertă de preţ existentă la acel moment.

Ulterior, compania din stânga Nistrului ЗАО «Молдавская ГРЭС» a prezentat o nouă ofertă la un preţ mai avantajos faţă de oferta iniţială, cu aproape 10 la sută mai mic decât preţul achitat de S.A. „ENERGOCOM” în prezent.

În urma unor negocieri cu ambii furnizorii s-a decis de a încheia un contract de furnizare a energiei electrice şi cu compania ЗАО «Молдавская ГРЭС», care a intrat în vigoare începând cu 5 iunie 2017.

„La nivel tehnic avem o schimbare de situaţie, pentru că iniţial Cuciurgan avea o poziţie dominantă, credea că este furnizorul principal pentru Moldova. La începutul anului, cerea 6,1 eurocenţi pentru KW. Pe de altă parte se obţine o schemă de livrare mai mică, de 5,4 cenţi, în momentul în care regiunea separatistă se află într-o situaţie economică dificilă”, a declarat directorul Institutului Economiei de Piaţă, Roman Chircă.

Experţii susţin că reluarea livrărilor de energie electrică de la Cuciurgan ar putea duce la scăderea preţului pentru consumatori finali. Totuşi, Republica Moldova rămâne în zona instabilităţii securităţii energetice.

„Noi avem o deschidere la preţ, o eliminare a energocapitalului din schema capitalului care avea o nuanţă foarte dubioasă. Vom fi în zona instabilităţii energetice până când nu vor fi finalizate liniile de tensiune înaltă din România care ne va permite o diversificare a pieţei energetice”, a mai adăugat Chircă.

În urma revizuirii contractului, compania ucraineană va asigura doar 30% din achiziţiile externe de curent electric, iar restul 70% va fi asigurat de Centrala de la Cuciurgan. Contractul a intrat în vigoare pe 5 iunie 2017. Ambele contracte sunt valabile până la 31 martie 2018 şi garantează asigurarea integrală a Republicii Moldova cu energie electrică din ambele surse.