ECONOMIC

Încă doi antrepenori, incluşi în lista celor care beneficiază de facilităţi şi proceduri simplificate de vămuire

post-img

De la începutul acestui an lista agenţilor economici care beneficiază de facilităţi şi proceduri simplificate de vămuire a fost completată cu încă doi antreprenori. Unuia i-a fost acordat statutul de Agent Economic Autorizat (AEO), iar cel de-al doilea a primit autorizaţia de vămuire la domiciliu (PVD).

Autorizaţiile le-au fost eliberate după ce aceştia au întrunit o serie de condiţii, printre care conformarea benevolă, lipsa încălcărilor legislaţiei vamale şi fiscale, precum şi a datoriilor faţă de bugetul public naţional.

Actualmente, sunt înregistraţi 118 agenţi economici autorizaţi şi 78 de antreprenori care au permisiunea vămuirii la domiciliu.

Amintim că, conceptul AEO a fost implementat în ţara noastră în anul 2014, constituind o condiţionalitate a Acordului de Asociere RM-UE. Statutul AEO îi oferă titularului o serie de beneficii, precum simplificarea procedurilor vamale, reducerea numărului de controale sau trecerea prioritară a frontierei, în acest sens fiind creată o pistă separată, destinată deţinătorilor acestei autorizaţii. Celelalte facilităţi includ posibilitatea alegerii locului efectuării controalelor şi amânării plăţilor vamale pe  o perioadă de până la 30 de zile.

În cadrul proiectului pilot, lansat la Leuşeni, în 2015, a fost implementată recunoaşterea unilaterală a AEO din UE, care beneficiază de simplificările enunţate mai sus. Totodată, Serviciul Vamal continuă promovarea Programului AEO pentru a obţine recunoaşterea reciprocă a AEO din RM şi UE, astfel încât cei 118 AEO din ţara noastră, care livrează mărfuri în spaţiul comunitar, să beneficieze de aceleaşi facilităţi.

În acelaşi timp, vămuirea la domiciliu (PVD) îi permite titularului acestei autorizaţii să depună declaraţii vamale electronice (cu semnătura electronică) fără a fi necesară prezentarea mărfurilor importate sau exportate la un post vamal. Astfel, agenţii economici au posibilitatea să-şi vămuiască mărfurile la sediul sau depozitul propriu, autorizat de organul vamal, fapt ce le economiseşte timpul, minimizându-le şi costurile de transport.

Un alt instrument de facilitare a comerţului, promovat de Vamă este statutul de Exportator Aprobat, care îi exonerează pe titularii acestuia de obligativitatea obţinerii certificatului de origine, eliberarea căruia costă 6 euro. Astfel, aceştia pot să confirme originea mărfurilor doar în baza unei declaraţii de origine, aplicată pe un document comercial. În luna ianuarie a acestui an, valoarea mărfurilor exportate de cei 26 de deţinători ai statutului de Exportator Aprobat, a crescut cu 36%, depăşind 690 milioane lei.