În septembrie, volumul creditelor neperformante s-a redus cu 200 mil. Lei
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

În septembrie, volumul creditelor neperformante s-a redus cu 200 mil. Lei

Reprezentarea grafică a celor două curbe de "volum" şi "calitate" a creditelor a arătat în septembrie o "viteză" diferită. Volumul creditării, comparativ cu luna august, a crescut doar cu 0,58%, pe când calitatea împrumuturilor s-a îmbunătăţit pe sistem cu 4,73%.

Datele Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) despre activitatea băncilor, arată că dinamica schimbărilor creditelor neperformante a prezentat o tendinţă negativă. Datorită acestui fapt, volumul creditelor neperformante a scăzut într-o lună cu peste 200 mil. lei.

Rolul principal în îmbunătăţirea calităţii creditelor revine Mobiasbanca - OTP Group. Fiica maghiară din Moldova a redus plasamentele neperformante în portofoliu cu peste 150 mil. lei.

În ceea ce priveşte volumul creditelor emise de bănci în septembrie, acesta se încadrează în marja de eroare: creşterea a fost de 220 mil. lei. Din cele unsprezece bănci, doar şase şi-au mărit portofoliile faţă de luna august. Lider după creşterea portofoliului de credite a fost Moldova Agroindbank. Aceasta a acordat credite în sumă de 188,6 mil. lei, ceea ce înseamnă cu 1,38% mai mult decât în august.

Datele BNM arată că în septembrie activele sistemului bancar au scăzut cu 10,4 mil. lei, ceea ce a constituit 0,01%. În total, şapte bănci au înregistrat o creştere a activelor. Cel mai mult acestea au crescut la FinComBank (+3,07% sau +103,6 mil. lei). O scădere semnificativă a fost înregistrată la Mobiasbanca - minus 118,7 mil. lei.
Similare
RECOMANDĂRI