ECONOMIC

În Republica Moldova se cultivă pomuşoare pe aproape 4.000 de hectare

Creşte numărul fermierilor din Republica Moldova care cultivă pomuşoare. Astfel, în ultimii cinci ani, suprafaţa plantaţiilor a crescut cu 4%, iar producţia de aproape trei ori. Chiar şi aşa, pe piaţa externă ajung foarte puţine fructe produse în Republica Moldova. Motivul? Lipsa tehnologiilor post-recoltare.

Angela Bejenari din satul Plopi, raionul Donduşeni şi-a dezvoltat o afacere în sectorul pomuşoarelor pornind de la 20 de ari de plantaţii de căpşune. În şase ani, familia şi-a extins afacere ajungând la 5 ha  - 3 de căpşune şi 2 de zmeură. Deşi întâmpină dificultăţi, sectorul este unul profitabil, iar cu ajutorul subvenţiilor şi a granturilor se poate dezvolta afacerea.
 
Tot de la 20 de ari plantaţi cu căpşune în urma cu două decenii şi-a început afacerea şi Alexei Buzuc din satul Copanaca, Căuşeni. Bărbatul lucrează acum 4 hectare de pomuşoare. Deşi produce anual zeci de tone de fructe, acestea nu ajung peste hotare. Cauza ar fi lipsa halelor de depozitare şi a liniilor de ambalare.
 
Peste 100 de producători de pomuşoare din R.Moldova s-au adunat astăzi la Chişinău, în cadrul unei conferinţe, pentru a-şi spune necazurile şi a afla potenţialul acestui sector agricol in Republica Moldova. Ei au aflat mai multe si despre tendinţele pe piaţa internaţională şi sursele de sprijin. 
 
Evenimentul a fost organizat cu susţinerea proiectului USAID  - Agricultură Performantă în R. Moldova, care va oferi, în acest an, granturi în valoare de 1,8 milioane de lei pentru producătorii de pomuşoare. Banii se dau pentru materialul săditor, tehnologii inovatoare şi dezvoltarea reţelelor postrecoltare.
 
În 2017, Ministerul Agriculturii şi Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite au semnat două Acorduri care vor contribui la dezvoltarea rurală şi dezvoltarea sectorului pomuşoarelor din Republica Moldova. Costul total al acestora este de aproape 818 mii de dolari şi urmează a fi finalizate în anul 2019. Producţia de pomuşoare este în prezent unul din sectoarele în plină dezvoltare in Republica Moldova. Suprafeţele cultivate au crescut de la 800 ha în 2013, la 3,6 mii ha în 2017. Producţia de pomuşoare s-a mărit de 3 ori.