ECONOMIC

În primele patru luni ale anului, Serviciul Fiscal de Stat a încasat cu peste 17% mai mulţi bani decât în aceeaşi perioadă a anului trecut

În primele patru luni ale anului, Serviciul Fiscal de Stat a încasat peste 14,6 miliarde de lei la bugetul Republicii Moldova. Suma este cu peste 17 la sută mai mare faţă de perioada similară a anului 2020. Experţii explică această creştere a încasărilor prin faptul că activitatea economică şi-a mai revenit după reducerea parţială a restrictiilor. Specialiştii spun însă că menţinerea acestui trend depinde foarte mult de ce se va întâmpla în sectorul agricol.

Din ianuarie până în aprilie 2021, Serviciul Fiscal de Stat a încasat peste 14 miliarde de lei la bugetul naţional. O creştere cu peste 2,1 miliarde lei, faţă de perioada similară a anului 2020.

ÎNCASĂRI LA BUGETUL PUBLIC NAŢIONAL

ANUL                                             SUMA ÎN LEI

Ianuarie- aprilie 2021                    14,6 MILIARDE

Ianuarie-aprilie 2020                    12,4 MILIARDE


Din totalul încasărilor, la bugetul de stat au ajuns 6,4 miliarde lei, o creştere de peste 22 la sută, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2020.

La bugetele locale au fost încasări de 1,5 miliarde lei, cu peste 327 de milioane lei mai mult faţă de anul precedent. În visteria asigurărilor sociale de stat, au ajuns 5 miliarde lei, o creştere de peste 10 la sută faţă de anul 2020.
În acelaşi timp, la Fondurile asigurărilor obligatorii de asistenţă medicală s-au acumulat 1,7 miliarde lei, cu 11,2 la sută mai mult faţă de perioada ianuarie-aprilie 2020.

REPARTIZAREA BANILOR

BUGETUL DE STAT             6,4 MILIARDE DE LEI

BUGETE LOCALE              1,5 MILIARDE DE  LEI

ASIGURĂRI SOCIALE        5 MILIARDE DE LEI

ASIGURARE MEDICALĂ    1,7 MILIARDE DE LEI


SINCRON: ROMAN CHIRCĂ, expert economic: „Este evident că este rezultatul majorărilor salariale, care a dus la defalcari mai mari. + 35-1.03 în cazul încasărilor locale este vorba despre anumite majorări ale taxelor locale dar şi venituri partajate care au fost încasate într-un numar mai mare. Totusi la baza stă fenomenul de revenire a economiei, atunci cand există o activitate a produselor de consum larg si a produselor alimentare care are un nivel stabil. + 1.18 -1.23 şi nu în ultimul rând creşterea eficientei organelor fiscale. + 2.00-2.10  probabil sunt multe tranzactii imobilare, de autoturisme care au fost identificate foarte atent de Fisc şi contabilizate la începutul acestui an”.

VIOREL GÎRBU, expert economic: „Este inflatie, economia se misca, valoarea banilor este mai mică, există şi crestere economică inregistrată in anul curent, si activitatea economică un pic si-a revenit, in urma restrictiilor scoase şi populatia s-a obişnuit cu conditiile pandemiei”.
 
ROMAN CHIRCĂ, expert economic: „Daca dinamica sectorului agricol va fi una buna, asta va contribui la cresterea produsului intern brut şi respectiv la defalcari în buget, daca se instituie alte măsuri restrictive administrative şi se reduce activitatea agentilor economici vom avea respectiv consecinte nefaste, inclusiv si la capitolul incasări”.

Specialiştii Expert Group au prognozat pentru anul 2021 o creştere economică relativ înaltă, de +5,4 la sută, având în vedere anul agricol mai favorabil, reanimarea consumului intern, dar mai ales extern, dar şi baza scăzută de comparaţie, cea a anului 2020.