ECONOMIC

În luna martie, preţurile pentru varză, sfeclă roşie şi struguri s-au majorat cu peste 15% faţă de februarie

post-img

Potrivit Biroului Naţional de Statistică, în luna martie 2018 a fost atestată o creştere semnificativă, faţă de februarie 2018, a preţurilor la unele produse alimentare, în special legume şi fructe.

Astfel că următoarele produse alimentare au costat mai mult: cartofi – cu 7,5%, legume proaspete – cu 5,9% (în special: varză – cu 18,1%, sfeclă roşie – cu 17,6%, morcovi – cu 14,8%, ceapă uscată – cu 10,2%, ardei dulci – cu 2,7%, ciuperci proaspete – cu 2,0%), fructe proaspete – cu 3,6% (în special: struguri proaspeţi – cu 15,9%, fructe de livadă sămînţoase – cu 4,8%, fructe exotice – cu 2,0%, citrice – cu 1,8%), peşte proaspăt şi congelat – cu 1,0%, miez de nucă – cu 0,8%, unt ţărănesc – cu 0,6%, caşcaval şi miere de albine – cu cîte 0,4%.

Preţuri mai mici au fost înregistrate la ouă de găină – cu 3,6%, slănină neprelucrată – cu 1,8%, usturoi – cu 1,2%, carne, preparate şi conserve din carne – cu 0,8% (inclusiv: carne de porc – cu 1,6%, carne de pasăre – cu 1,0%, preparate din carne şi semifabricate – cu 0,9%, carne de vită şi subproduse – cu cîte 0,5%), crupe – cu 0,7%, lapte şi produse lactate – cu 0,6% (în special: brînză din lapte de vacă – cu 1,4%, lapte integral – cu 0,9%, smîntînă – cu 0,5%), făină de porumb – cu 0,6%, zahăr tos şi ulei vegetal – cu cîte 0,5%.

Preţurile de consum în luna martie 2018 comparativ cu luna martie 2017 au înregistrat o tendinţă de creştere cu 4,7 la sută, iar în martie 2017 faţă de martie 2016 – cu 5,1 la sută.