Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

În luna august vor demara lucrările de construcţie a gazoductului Ungheni-Chişinău

Lucrările gazoductului Ungheni-Chişinău vor începe chiar în această lună, în ajunul zilei naţionale. Anunţul a fost făcut de preşedintele Parlamentului, Andrian Candu în timpul unei emisiuni la postul national de radio. Şeful legislativului dă asigurări că securitatea energetică a ţării rămâne prioritarea guvernării, iar din acest motiv proiectele de interconexiune energetică cu România şi respectiv, cu Uniunea Europeană vor fi demarate în cel mai scurt timp.

Deşi au fost inaugurate încă în august 2017, lucrările de aducere a gazoductului Iaşi-Ungheni până la Chişinău, încep abia acum. Conducta va avea o lungime de 120 de kilometri şi va putea transporta anual 1,5 miliarde de metri cubi de gaze din România spre Republica Moldova.

Pentru a diversifica sursele de energie electrică, autorităţile şi-au propus şi interconectarea RM la piaţa energetică europeană. În acest scop, s-au contractat două credite a câte 80 de milioane de euro de la BERD şi BEI, 70 de milioane de euro de la Banca Mondială, iar 40 de milioane au fost obţinute sub formă de grant din partea Uniunii Europene.

Potrivit autorităţilor, interconectarea energetică cu Uniunea europeană va oferi Republicii Moldova un nivel de securitate sporit şi preţuri mai bune la energia electrică pentru consumatorii finali.
Similare
RECOMANDĂRI