ECONOMIC

În acest an, R. Moldova a exportat mai puţin vin, iar pierderile depăşesc 90 milioane de lei

În acest an, am exportat mai puţin vin iar rateurile depăşesc 90 milioane de lei. E mult faţă de anii trecuţi iar cauze sunt destule – pandemia, reducerea consumului pe unele pieţe sau închiderea lor. Chiar dacă recolta din acest an a scăzut la jumătate, producătorii vor scoate din crame sticlele rămase în stocuri. Este posibilă şi o creştere a preţului la vinurile moldoveneşti.

Directorul de vinărie Vasile Luca spune că în primele luni de pandemie a redus din cantitatea de vinuri exportată peste hotare. Pentru unele ţări chiar a ssistat livrările. Acum lucrurile revin la normalitate şi cele mai multe sticle cu vinurile companiei sale ajung în Japonia.  

VASILE LUCA, director de vinărie: "Unica problemă este unele proiecte noi, sau unele pieţe noi pentru care au avut loc prospectări serioase, din cauza pandemiei, au fost amânat pentru vremuri mai bune".

Recolta mica din acest an determină producătorul să valorifice ce are în depozite. În plus, se cumpără struguri de pe piaţa liberă chiar dacă preţurile au crescut.

VASILE LUCA, director de vinărie: "Nu lucrăm cap coadă doar cu roada unui an, un impact o să fie datorită scăderii cantităţii strguri colectate. Datorită situaţii pandemice nu ne aşteptăm la creşteri semnificative de cereri, dar sunt permise de a analiza posibilittate creşterii preţului"

Pandemia a afectat serios exportul. Am vindut peste hotare doar 80 de milioane de litri, cu 9% mai puţin ca anul trecut. În bani, sunt pierderi de aproape 90 de milioane de lei. Piaţa locală consumă doar 20% din producţia de vin. 

GHEORGHE ARPENTIN, directorul Oficiului Viei şi Vinului: "Cel mai mut a suferit China, ea se restabileşte cu greu, anul asta nu am putut să facem nicio activitate de marketing. Lucram mult cu influiecerii, cu jurnalişti. Să menţinem vizibilitetea vinului moldovenesc".

În acest an, cea mai mare cantitate de vin a fost exportată în Polonia. Cei mai mulţi bani au venit însă în urma exportului din România, care prefer vinul mai scump dar de calitate. Vinurile în vrac, cele mai ieftine, sunt exportate în ţările post -sovietice în special Belarus şi Rusia, adică aproape 80 la sută din total.   

GHEORGHE ARPENTIN, directorul Oficiului Viei şi Vinului: "Preţul mediu pentru vinul îmbuteliat e undeva un dolar jumătate, dar a vinului în vrac e 50 de cenţi, de trei ori mai ieftin. 68 de procente e  vinul în vrac şi de aici preţul mic, valorificare mica şi asta e problemă pentru sector. Eu am impresia că preţurile se duc în jos".

Până acum, cel mai afectat a fost exportul de vin vrac. Acesta a scăzut cu 15%, comparativ cu anul trecut.