ECONOMIC

În 2021, vinurile produse în R. Moldova au obţinut peste 1200 de medalii la concursurile internaţionale de profil

În anul 2021, vinurile produse în Republica Moldova au obţinut peste 1200 de medalii la concursurile internaţionale de profil. Este cel mai mare număr de distincţii primite vreodată, într-un singur an.

Medaliile obţinute la concursurile internaţionale de profil confirmă calitatea vinurilor din Republica Moldova, care au devenit cunoscute în multe ţări ale lumii. Astfel, Republica Moldova a fost inclusă în lista statelor care produc cele mai calitative vinuri.

DIANA LAZĂR, vicedirector, Proiectul de Competitivitate al USAID Moldova: "Mai mult de 1/3 din aceste medalii sunt medalii din aur, restul fiind medalii de argint, cu menţiuni speciale, la concursurile internaţionale. Sunt foarte importante căci ne poziţionează ca o ţară vitivinicolă în creştere, dar şi ca un porducător care este în continuă creştere. Această tendinţă de ameliorare a calităţii este continuă pe parcursul anulilor.  "
 
În ultimii ani s-a înregistrat o creştere a numărul antreprenorilor care şi-au deschis o afacere în domeniul vinicol. Aceştia au beneficiat şi de sprijin pentru procurarea utilajelor de îmbuteliere şi pentru crearea brandurilor, în cadrul Proiectului Agricultură Performantă, al USAID Moldova.

DIANA LAZĂR, vicedirector, Proiectul de Competitivitate al USAID Moldova: „Am susţinut peste 50 de producători cu o pondere de peste 40 % din volumul de vin produs în Moldova. În acest an, în proiectul agricultura performantă, finanţate de USAID, avem 16 beneficiari de grant, îşi dezvoltă produse noi, vitivinicole cu noi entităţi de brănd dintre care 13 mici producătri de vinuri care se vor lansa în premieră cu vinuri din anul 2021."

În 2021, datele Worldstopexports au plasat Republica Moldova pe locul 21 în topul exportatorilor de vin la nivel mondial, cu trei poziţii mai sus decât în clasamentul precedent. Republica Moldova a exportat vin în sumă de 134,3 milioane de dolari. România se află pe locul 33 la capitolul exporturilor de vin, iar celălalt stat vecin - Ucraina – e pe locul 48.

SERGIU HAREA  preşedinte CCI: „Exportăm în peste 68 de ţări ale lumii, pe toate continentele. Această piaţă este una tot mai competitivă, o piaţă unde sunt nu unu, doi dar mii de companii care luptă pentru aceşti consumatori. Producătorii autohtoni au investit în tehnologii pentru a ieşi cu un produs competitiv. "

Aprecierile la nivel internaţional îi fac şi pe consumatorii locali să aprecieze şi să cunoască mai bine produsele vinicole autohtone.

SERGIU HAREA  preşedinte CCI: „Când facem expoziţii peste hotare, tot timpul scoatem în evidenţă produsele noastre de bază, vinul."

DIANA LAZĂR, vicedirector, Proiectul de Competitivitate al USAID Moldova: „Anul 2022, obiectivele principale ţine de a fortifica şi dezvolta comerţul electronic. Un alt obiectiv pe care ni-l propunem, să dezvoltăm un proiect pilot de dezvoltare şi pilotare  a practicilor sustenabile în domeniul vinificaţiei utilizând cele mai bune agenţii de expertiză din Germania ca să intrăm şi mai puternic pe nişa vinurilor sustenabile, organice-bio pe piaţa internaţională."

În 2020, vinurile din Republica Moldovea au obţinut 956 de medalii la 32 de concursuri internaţionale de profil. În 2019 - vinurile basarabene au luat 842 de distincţii la 43 de concursuri internaţionale din domeniu.