Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

În 2018, Republica Moldova a exportat mărfuri în valoare de 678,2 milioane de dolari

Republica Moldova exportă tot mai mult, potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică. În primele trei luni ale anului, exporturile de mărfuri au fost de circa 680 de milioane de dolari, ceea ce înseamnă cu 28,4% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.

În perioada ianuarie-martie 2018, exporturile de mărfuri s-au cifrat la 678 de milioane de dolari. Dintre acestea, mai bine de 68 la sută au fost mărfuri autohtone. De altfel, s-a majorat cu 33,5 procente volumul de bunuri produse în Republica Moldova care merg la export. Între timp, a crescut cu 18,7 la sută şi volumul de reexporturi de mărfuri. Asta după ce au trecut prin procesul de prelucrare.

Datele Biroului Naţional de Statistică arată că cele mai multe bunuri au fost exportate în ţările Uniunii Europene. Cifra a crescut cu 35,5 procente şi a însumat aproape 455 de milioane de dolari. O majorare de 7,2 la sută s-a înregistrat şi pentru exporturile de mărfuri către ţările CSI. 

România rămâne în continuare principalul partener comercial. În primele trei luni ale acestui an, exporturile în România au crescut cu 29,4 %. O majorare spectaculoasă a exporturilor s-a făcut spre Austria, mai mult cu 47,4 la sută, dar şi în SUA cu alte 47 de procente. Creşte cifra de exporturi de bunuri către Georgia, Cehia, Polonia, Belgia, Franţa şi Turcia.

De cealaltă parte, o reducere dramatică de aproape 100 de procente s-a înregistrat în exportul cu Siria. S-au micşorat livrările de bunuri şi în Uzbekistan, Marea Britanie, Bulgaria şi Federaţia Rusă.
Similare