În 2017 a crescut volumul creditelor noi acordate în Republica Moldova
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

În 2017 a crescut volumul creditelor noi acordate în Republica Moldova

În 11 luni ale anului 2017, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2016, volumul creditelor noi acordate a crescut cu 8,7%. Acest lucru s-a datorat majorării cu 21,9% a volumului creditelor în moneda naţională. Creditele în lei moldoveneşti acordate persoanelor fizice s-au majorat cu 34,4%, iar cele acordate persoanelor juridice – cu 15,5%.

Potrivit unui răspuns al Băncii Naţionale a Moldovei, oferit Agenţiei de presă IPN, această creştere a fost determinată de diminuarea ratelor dobânzilor la creditele în lei moldoveneşti, în medie cu 4,1 puncte procentuale, de la 14,5% în 2016 până la 10,4% în 2017.

Şi experţii Centrului Analitic Independent „Expert Grup” notează că în 2017 a fost menţinută stabilitatea sistemului financiar, chiar dacă la nivelul băncilor comerciale efectele crizei rămân a fi simţite, acţiunile de reformă ale Băncii Naţionale au stopat deteriorarea situaţiei şi chiar reabilitarea parţială a credibilităţii investitorilor străini. Iar scăderea dobânzilor la credite poate încuraja economia spre realizarea de noi proiecte investiţionale.

O realizare a anului 2017 pe segmentul bancar este şi aprobarea Legii privind activitatea băncilor. „Acest document reprezintă doar un prim pas în procesul de armonizare a legislaţiei bancare naţionale cu standardele şi principiile internaţionale, urmând să fie efectuate multiple modificări în materie de reglementare şi supraveghere bancară în scopul fortificării sectorului bancar autohton”, se menţionează în răspunsul BNM.

Experţii subliniază, la rândul lor, că prin intermediul instrumentelor de supraveghere şi responsabilizare, legea urmăreşte şi prevenirea eventualelor noi fraude sau acţiuni manipulatorii în sectorul bancar. Totuşi, nicio lege, cât de bună ar părea, nu poate garanta că evenimente ca cele ce au declanşat criza şi au facilitat fraudele din 2014-2015 nu se vor repeta. Este nevoie de voinţă reală pentru respectarea şi aplicarea legii, spun cei de la Expert-Grup.

Similare