Igor Munteanu va sesiza Procuratura şi CNA, în legătură cu o decizie a Guvernului Filip, declarată neconstituţională
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Igor Munteanu va sesiza Procuratura şi CNA, în legătură cu o decizie a Guvernului Filip, declarată neconstituţională

Deputatul blocului ACUM Igor Munteanu va sesiza Procuratura Anticorupţie şi Centrul Naţional Anticorupţie în privinţa acţiunilor, circumstanţelor şi persoanelor implicate în promovarea unor interese obscure în legătură cu ZEL „Bălţi”. Asta după ce Curtea Constituţională a declarat drept neconstituţională decizia prin care Guvernul Filip a modificat o lege organică, prin asumare de răspundere guvernamentală, prin care a fost exclus un teren de 2,238 ha din componenţa ZEL „Bălţi”.

Curtea Constituţională a statuat că Guvernul poate să adopte un proiect de lege, prin asumare de răspundere, în cazul unor situaţii de împrejurări deosebite, care reclamă stabilirea unor măsuri urgente, de competenţa Parlamentului. Această cale de adoptare a unei legi este una excepţională şi simplificată, fiind vorba de o modalitate legislativă la care se recurge in extremis, numai atunci când adoptarea proiectului de lege în procedura uzuală sau în procedura de urgenţă nu este posibilă.
 
În acest sens, Curtea a constatat că, potrivit notei informative, adoptarea Legii nr. 17 pentru modificarea articolului 1 din Legea nr. 26/2010 privind Zona Economică Liberă „Bălţi" nu a fost generată de obiective imperioase de ordin public sau social, impuse prin lege, sau care să derive din programul de activitate al Guvernului.

Astfel, guvernul Filip a adoptat acest proiect, prin asumare de răspundere, contrar prevederilor articolelor 6 şi 1061 din Constituţie.
 
„Personal, mă bucur foarte mult că legea nr.17 din 15.02.2019 (adoptată prin asumare de răspundere guvernamentală) a fost anulată constituţional, iar încercarea grupului infracţional de preluare a terenurilor publice a fost curmată. În temeiul aceste decizi definitive şi irevocabile a Curţii Constituţionale îmi propune să sesizez chiar astăzi Procuratura Anticorupţie şi CNA în privinţa acţiunilor, circumstanţelor şi persoanelor implicate în promovarea acestor interese obscure, cleptocratice, dăuătoare pentru interesul RM de a dezvolta industriile şi investiţiile, locuri de muncă cu valoarea adăugată înaltă”, a comentat Igor Munteanu.

De menţionat că, decizia CC a fost pronunţată drept răspuns la sesizarea depusă de deputatul Igor Munteanu.
Similare
RECOMANDĂRI