ECONOMIC

Igor Dodon vrea să scoată un miliard de dolari din rezervele BNM-ului. Opinii: „Ni se pregăteşte ceva în taină?”, „Nu e vreo nouă schemă?”

post-img

Preşedintele Republicii Moldova Igor Dodon a vorbit aseară în cadrul emisiunii Puterea a Patra despre rezervele valutare ale Băncii Naţionale şi a sugerat că acestea trebuiesc utilizate în proiecte de infrastructură. Această propunere este una tendenţioasă, conform unor opinii, fiind trasă, în acest context, o paralelă cu furtul miliardului.

Noi avem trei miliarde de dolari rezerva valutară a statutului. Acestea trei miliarde de dolariştiţi unde se află, pe cont la Washington. Tot la americani stau. Hai să luăm o parte din banii aceştia şi să-i vârâm în economie. Să facem drumuri, să facem ceva să lucreze economia. Hai să lăsăm acolo un milliard jumate – două, dar un miliard să-i scoatem. Noi avem banii noştri şi hai să-i investim”, a declarat Igor Dodon, sigerând că această decizie trebuia luată de Guvern, în acord cu FMI, ceea, ce în opinia lui Dodon este „o prostie”.

Fostul prim-ministru Ion Sturza spune că rezerva valutară a statului este destinată stabilităţii macroeconomice, inclusiv a valutei naţionale. Mai mult, Ion Sturza se arată nedumerit că această idee vine de la Igor Dodon, care este doctor în economie.

 „Axiomă. De ea, de rezervă, nu se atinge nimeni. Acest lucru este garantat prin independenţa BNM (…) Ni se pregăteşte ceva în taină? După „operaţiunea” cu Aeroportul Internaţional Chişinău, nu m-aş mira! Hai că se poate şi mai al dracului decât furtul miliardului. Totul la pachet”, scrie Sturza pe pagina sa de Facebook.

Şi directorul executiv al Expert-Grup Adrian Lupuşor spune că această practică, de a scoate bani din rezervele valutare este ilegală şi că utilizarea acestor bani oricum nu ar duce la o creştere economică, dimpotrivă:


Preşedintele are dreptate: avem un nivel confortabil de rezerve valutare, fapt pentru care trebuie să mulţumim migranţilor (remiterile), exportatorilor şi politicii destul de echilibrate a BNM cu privire la intervenţiile pe piaţa valutară. Însă, aceasta nu este motiv pentru a utiliza aceste resurse pentru proiecte de infrastructură şi alte politici ale Guvernului. Pe lângă faptul că asemenea practică este pur şi simplu ilegală şi contravine principiilor recunoscute internaţional privind independenta autorităţilor monetare, aceasta va depriva Moldova de principala perna de siguranţă împotriva şocurilor macroeconomice.

(...) Canalizarea rezervelor valutare în proiecte infrastructurale sau alte activităţi ale Guvernului nicicum nu va duce la dezvoltare economică. Pierderea unei bune părţi din rezerve (o treime) va duce la deprecierea leului, creşterea puternică a inflaţiei şi descurajarea activităţii investiţionale private (putem anticipa şi un fenomen dezinvestional - plecarea din ţară a investiţiilor şi depunerilor private de teama inflaţiei şi volatilităţii macroeconomice). Per ansamblu, să nu uităm de legile economice atunci când suntem ghidaţi de interese politice. Ignorarea legilor economice, la fel ca şi ignorarea legilor fizicii, pot duce la efecte dureroase”
.

O opinie asemănătoare are şi expertul Expert-Grup Sergiu Gaibu:

NU vă atingeţi de rezerve. Sunt instrumtene financiare inteligente care pot asigura creşterea investiţiilor, drept că problemă cheie a investiţiilor în Moldova NU este lipsa resurselor financiare, ci lipsă unui sistem judecătoresc RESPONSABIL, PROFESIONIST, inclusiv în adjudecarea tranzacţiilor economice; lipsa predictibilităţii cadrului normativ, organe de control abuzive, inconsistente în tratarea contribuabililor fără responsabilităţi clare dar cu drepturi comparabile cu ale feudalilor medievali”.

De asemenea, această idee i se pare suspectă şi deputatului PAS Sergiu Litvinenco:

Dacă ar fi fost totul atât de simplu, ideea ar fi fost implementată demult. Inclusiv atunci când s-a furat un miliard din sistemul bancar. Apropo, şi atunci era un miliard de dolari şi acum tot despre un miliard e vorba. Nu e vreo nouă schemă şi aici? Iaralov parcă nu-i în ţară, dar s-ar putea ca ecoul lui să mai fie viu şi acum…

Îmi aduc aminte că preluarea banilor de la BNM pentru fel de fel de chestii o practica şi Vladimir Voronin în primii ani de mandat. Atunci când nimeni nu le dădea comuniştilor niciun ban din afară. Când era întrebată de ce creşte datoria internă, ”speakeriţa” Ostapciuc  răspundea cam aşa: ”şi ăştia sunt banii noştri, ce să stea ei acolo degeaba”
”, scrie Litvinenco.

Deputatul PAS Dumitru Alaiba sugerează că acest pas ar duce la o situaţie similară celei în care a fost furat miliardul: „Dacă Plahotniuc a furat un miliard, de ce Dodon să nu o poată face, se gândeşte el. Riscurile unei asemenea iniţiative sunt clare unui tânăr absolvent de facultate”.