Igor Dodon a spus da măsurilor fiscale convenite cu FMI, susţine premierul Maia Sandu
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Igor Dodon a spus da măsurilor fiscale convenite cu FMI, susţine premierul Maia Sandu

Premierul Maia Sandu afirmă în cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă că toate măsurile fiscale, inclusiv majorările de taxe convenite cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) au fost consultate şi coordonate cu preşedintele Igor Dodon, care şi-a dat acordul.

„Toate măsurile care au fost luate în acordul cu FMI, înainte ca documentul să fie finalizat, au fost consultate şi cu Parlamentul, şi cu preşedintele. Deci, atât preşedinta Parlamentului, cât şi preşedintele ţării, şi colegii din Parlament, care sunt responsabili de aceste domenii, au văzut şi au spus „da” pentru măsurile pe care noi le-am convenit cu Fondul Monetar Internaţional.”, spune şefa Executivului în interviul pentru Europa Liberă.

Totodată Maia Sandu sugerează că şi consilieriiul prezidenţial, fostul ministru al Finanţelor Ion Chicu înainte ca Guvernul să semneze documentul final cu FMI, „şi-a dat acordul pentru aceste măsuri”, notează mold-street.com.

Menţionăm că după ce Ministerul Finanţelor a venit cu o serie de măsuri fiscale, inclusiv revenirea la cota de 20% a TVA în Horeca, impozitarea parţială a tichetelor de masă etc, atât preşedintele Dodon, cât şi consilierul său Ion Chicu au susţinut că acordul cu FMI ar trebui de renegociat pentru a nu admite majorări de taxe.

Mai mult! Fostul ministru al Finanţelor Ion Chicu a susţinut pe pagina sa de Facebook că ”condiţiile impuse de FMI nu sunt adecvate şi relevante situaţiei”, iar Moldova nu se află în situaţia de a accepta orice ultimatum din partea funcţionarilor acestei instituţii.

”Efectele ”dictatului” ultimei misiuni a acestei instituţii deja sunt: BNM, la indicaţia directă a acestor funcţionari, a majorat deja de 2 ori rata de bază, de la 6,5% la 7,5%. Sub motivul iluzoriu, că va creşte inflaţia. Costul creditelor pentru economie şi cetăţeni, deja creşte. DLC a majorat esenţial ratele pentru creditarea businessului mic, sub lovitură este pus programul ”Prima Casă”. Acest lanţ al consecinţelor deciziilor impuse de nişte funcţionari FMI poate fi continuat, din păcate”, a scris consilierul prezidenţial pe pagina sa de socializare.

Mai adăugăm că în Parlamentul măsurile fiscale propuse de Guvern, au fost susţinute şi votate de Partidul Socialiştilor.

Similare
RECOMANDĂRI