ECONOMIC

Horticultorii care vor să-şi deschidă o afacere pot primi credite avantajoase

Proiectul "Livada Moldovei" va fi extins, ca urmare a deciziei Guvernului Republicii Moldova. Se ofera astfel mai multe posibilităţi de finanţare pentru agricultorii care vor să-şi deschidă o afacere în domeniul horticulturii. Doritorii pot aplica pentru credite cu dobânzi avantajoase şi cu scutiri de taxe.

Proiectul livada moldovei urmăreşte facilitarea şi crearea condiţiilor favorabile pentru restructurarea sectorului horticol din Republica Moldova. În cadrul programului, pot fi accesate credite de la 5000, până la 5 milioane de euro. Termenul de creditare este de maxim 10 ani, cu o perioadă de graţie de până la 4 ani.

„La ziua de astăzi pot să vă informez că avem debursate peste 30 de milioane de euro, vorbim de injectarea efectivă a investiţiilor în sectorul horticol de suma respectivă, avem circa 45 de producători sau beneficiari de aceste credite”, spune ministrul  Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, Nicolae Ciubuc. 

Potrivit lui Iurie Brumărel, directorul proiectului „Livada Moldovei”, foarte multe companii mici şi mijlocii acum investesc în producerea uleiurilor esenţiale de plante aromatice şi medicinale: „Este un domeniu care, cred eu, este la început de cale, dar produsele căruia sunt solicitate foarte mult pe piaţa europeană”. 

Şi instituţiile de învăţământ şi de cercetare în domeniul horticol vor fi dotate cu laboratoare noi şi modernizate la standardele internaţionale de calitate. Anual, peste 1100 de studenţi vor benefia de conditii moderne pentru studii.

„Recent Banca Europeană de Investiţii a aprobat două proiecte investiţionale majore, masive, ceea ce ţine de pregătirea specialiştilor, e vorba despre Universitatea Agrară, un proiect de 2 miloane de euro finanţat de Banca Europeană de Investiţii şi Uiversitatea Tehnică a Moldovei”, mai spune Brumărel.

În cadrul Proiectului "Livada Moldovei", Guvernul Republicii Moldova investeşte în reabilitarea sectorului horticol 120 de milioane de euro, dintre care doar 30 de milioane au fost valorificate pina acum. Până în 2021 sunt aşteptate cererile de finanţare ale fermierilor, astfel încât să fie folosite pe deplin toate mijloacele financiare. Proiectul este implementat de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului.