Guvernul vrea să elimine monopolul din domeniul serviciilor de dializă, instituit anul trecut
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Guvernul vrea să elimine monopolul din domeniul serviciilor de dializă, instituit anul trecut

Actualul guvern a elaborat un proiect prin care vrea să elimine situaţia de monopol instituit în prestarea serviciilor de hemodializă în ambulatoriu, prin intermediul unei hotărâri aprobate de Guvernul Filip.

Guvernarea precedentă a introdus o serie de modificări la mai multe acte normative, printre care se numără instituirea la nivelul public a unei exclusivităţi în prestarea serviciilor de dializă, cu contractarea exclusivă a unui singur partener privat. Prin aceste modificări s–a creat practic o situaţie de monopol în prestarea serviciilor de dializă în ambulatoriu, se spune în argumentarea proiectului.

Prin instituirea de facto al monopolului în favoarea partenerului privat, se aduce atingere şi drepturilor pacienţilor din Republica Moldova, în special dreptul pacientului de alegere a prestatorului de servicii medicale în domeniul dializei în ambulatoriu.

Totodată, guvernarea trecută a aprobat extinderea proiectului de la 12 la 25 de ani. Prelungirea termenului proiectului de parteneriat public–privat nu a fost însoţit însă de o argumentare concludentă şi pertinentă. Astfel, proiectul propus acum spre consultări publice prevede revenirea la termenul iniţial stabilit al proiectului de parteneriat public–privat de 12 (doisprezece) ani.

În prezent partenerul privat care prestează aceste servicii este compania BB-Dializa SRL, deţinută de BB-Hamodialyse Limited din Cipru, scrie mold-street.com.
 
Similare
RECOMANDĂRI